Åtta coronasmittad under en vecka i länet

Åtta personer från länet är nu smittade av coronaviruset. Smittskyddsläkare Anders Nystedt säger att en av dessa personer är i slutfasen av smittan och kan snart börja jobba.

15 mars 2020 12:16

På en vecka har åtta personer i Norrbotten smittats av coronaviruset. Gemensamt för samtliga är att de har kommit till länet efter en utlandsresa. Samtliga är också isolerade i sina hem, ingen är alltså så allvarligt sjuka att de behöver läggas in på sjukhus.

Gällande de två personerna som senast smittats säger Anders Nystedt att de först testades under en mellanlandning i Stockholm.

– Båda fick då negativa svar, det vill säga att de inte var smittade men det var lite lurigt och båda blev ombedda att kontakta sjukvården vid hemkomsten. Det visade sig då att en av dem var smittad och då har vi tagit för givet att även den andre är det, säger Anders Nystedt.

Provsvaren kom från Umeå redan på fredagskvällen men blev offentligt först under lördagen.

Han säger att samtliga åtta smittade fungerar bra, så bra att en av dessa är på väg tillbaka till sitt arbete.

– Den här personen är i slutfasen. Han är helt frisk nu och ska kunna återgå till jobbet inom kort, säger Anders Nystedt.

Smittskyddsläkaren är försiktigt positiv till hur norrbottningarna generellt sköter sig bra.

– Jag har en känsla av att alla i Norrbotten faktiskt följer alla råd som finns.

Han säger dock att vi kommer att se att coronaviruset kommer att avklinga först fram mot sommaren.

– Jag förstår att det här är jobbigt för många. Till exempel restauranger, resebyråer, idrotten och andra event. Om allt fortsätter att följa de råd som finns blir nog det här bra i slutändan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Lundqvist