Under våren har återvinningsbutiken Bumerangen haft problem med inlämningen. Efter helgerna kan det se ut som en soptipp med glassplitter och porslin som gått sönder när folk har rotat bland grejerna och stulit saker. Påsar som folk lämnat har varit uppslitna och innehållet utspritt över inlämningsplatsen. Man får bara lämna in saker under öppettiderna för Bumerangen så att personalen kan ta hand om gåvorna direkt för att detta inte ska hända.
Eftersom elektronik är lite mer komplicerat att slänga än andra avfall ifall produkterna inte skulle gå att sälja tar inte Bumerangen emot elektronik. Det finns ett annat återbruk, Savo, som tar emot viss elektronik men de tar inte emot större elektronik eftersom de då skulle få samma problem som Bumerangen.
– Men de lämnar ju sakerna ändå, säger Roger Jonasson som är arbetsledare på Bumerangen.
När elektroniken trots allt lämnas in får personalen sortera vad som skulle kunna säljas och vad som är trasigt. Elektroniken de får in som fungerar säljer de ändå för att bli av med det.
– Det blir ju lite dubbelt för samtidigt som vi säger att vi inte tar emot grejerna säljer vi det som fungerar, vi vill ju att det ska återbrukas, säger Ann-Sofi Åkerlind.
Bumerangen kan hämta upp och lämna saker som folk vill skänka/köpa om de inte hinner komma in under deras öppettider. Roger Jonasson tycker det är tråkigt att det är problem med inlämningen men vill ändå poängtera att de är tacksamma för alla gåvor som folk lämnar in och att mycket är fina saker.
– Men vi får ju väldigt bra saker, det är helt fantastiskt, hela Kiruna kommun skänker grejer, säger Roger Jonasson.
Sedan 2014 har det funnits planer på en återbruksgalleria med Bumerangen, Röda korsets second hand, Savo och LKAB med byggmaterial från rivningen av staden på samma plats. Men kommunen har inte lyckats hitta något ställe där alla verksamheterna får plats så för tillfället ser det inte ut att bli någon återbruksgalleria inom den närmaste tiden.
– Det är viktigt för miljön att vi faktiskt återbrukar och framför allt nu under stadsflytten när vi flyttar runt så mycket och folk köper nytt, säger Ann-Sofi Åkerlund.