Natur möter kultur i upplevelse över genregränserna

Nu på söndag arrangeras natur- och kultur­upplevelsen ”Skogen där inom” i skogen utanför Arvidsjaur. Duo har pratat med Jenny Abdelkader som är en av initiativtagarna.

Skogskultur. Janny Abdelkader (till vänster) arrangerar tillsammans med danskollegan Linda Remahl en naturvandring i skogarna runt Arjeplog och Tärendö.

Skogskultur. Janny Abdelkader (till vänster) arrangerar tillsammans med danskollegan Linda Remahl en naturvandring i skogarna runt Arjeplog och Tärendö.

Foto: Miguel Freitas

Arvidsjaur/Tärendö2016-09-03 06:00

Vad är det som händer vid den gamla prästgården i Arvidsjaur på söndag?

– Vi ska ha en skogsvandring och publiken kommer att få ha hörlurar på sig och lyssna på ett inspelat ljudspår där vi pratar omkring temat människans samhörighet med naturen. Det blir en blandning av prat om fakta, biologi och ekologi och sen poetiska reflektioner och berättelser om våra egna förhållanden till naturen.

– Vi kommer också in på frågor om miljöproblem. Under vägen möter vi olika konstuttryck som dans, performance och installation och publiken får vara delaktig i sinnesövningar, upptäcka naturen och utforska sin egen relation till naturen.

– Vi utgår från det biologiska ursprunget – vi kan inte leva utan naturen, vi är en del av den utan att vi tänker på det. Det är det perspektivet vi vill lyfta, men också det filosofiska, att vi längtar ut i naturen men det kan också finnas ett motstånd och en rädsla.

Kan man tala om det som en föreställning eller är det en naturvandring?

– Det var en svår fråga när man jobbar över genrer. Det är en naturvandring med kulturinslag och vi ser det som en slagsföreställning. Jag skulle säga att det är en natur- och kulturupplevelse.

Vilka är det som är med?

– Jag och Linda Remahl har tagit initiativet och vi är också med. Vi har med oss tre dansare, Yessiqa Lövbrand från Luleå och så två från England där Linda har bott, Margarita Zafrilla Olayo och Pepa Ubera.

Hur har ni jobbat fram den här upplevelsen?

– Vi har inspirerats av boken ”Body and earth” som tar upp miljöfrågor både på ett vetenskapligt sätt och rent praktiskt genom kropps- och sinnesövningar, så att man kan förstå både intellektuellt och med sina sinnen. Sedan jag läste boken för flera år sedan har jag känt att jag vill göra något av det. Vi har varit ute mycket i skogen och gjort sinnesövningar och dansat och skrivit och ur det har det här vuxit fram. Nu jobbar vi dels med sådana övningar, dels har vi kontaktat en rad lokala miljöexperter och bett dem komma med fakta och så har vi läst mycket.

Vilka sinnen är det som stimuleras?

– Det är alla sinnen kan man säga, det blir både syn, hörsel, doft och känsel. Smak – kanske inte så mycket, men vi bjuder på fika efteråt. När man är i skogen är det alla sinnen som stimuleras och sen så händer det ju också lite grejer efter vägen.

Nästa lördag kommer ni vara i Tärendö, blir det någon skillnad på de olika vandringarna?

– Ja, vi utgår från platsen och i Tärendö så är promenaden kortare och därför blir det tätare stopp. Vi kommer att vara på Tärendöholmen där det finns gammal orörd skog. I Arvidsjaur är det en ganska lång stig.

Blir man blöt? Det står ju på hemsidan att man får uppleva vatten.

– Haha, inte om det inte regnar. Vi har inte tänkt slänga någon i sjön. Både Kalix och Tärendö älv går runt Tärendöholmen så här får vi gå längs älven och i Arvidsjaur går vi runt Prästtjärn så vi kommer att använda oss av vattnet men man blir inte blöt.

Vad är syftet med Skogen där inom?

– Vi tycker att alla sätt att lyfta miljöfrågor är bra, och vi kanske kan ge miljöfrågorna ett nytt perspektiv. Vi drar in oss själva i naturen som en del av ett hållbarhetstänk. Vi vill uppmuntra till ökat medvetande om vår omgivning och hur beroende vi är av den men vi vill också inspirera till nya kulturupplevelser. Vi hoppas att projektet sedan kan leva vidare och ta nya vägar.

Jenny Abdelkader

Ålder: 45.

Gör: Frilansande kulturarbetare.

Bor: Tärendö.

Familj: Man och fyra barn.

Intressen: livet, konsten, familjen, vara i naturen så klart, dans, odling, skogen.

Aktuell: Med natur- och kulturupplevelsen I skogen där inom i Arvidsjaur på söndag och i Tärendö nästa lördag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!