De som i dag anställs inom Folktandvården i Norrbotten, har sin anställning i hela organisationen. Det innebär att personal kan flyttas mellan olika kliniker och arbetsorter vid behov.
Dessutom har de olika verksamhetsområdena utvidgats geografiskt, så den som till exempel har haft sin anställning inom det gamla verksamhetsområdet Arvidsjaur-Arjeplog tillhör nu ett område som även innefattar Älvsbyn och Boden. Från fackligt håll är man kritisk.
– När vi hade mindre verksamhetsområden kände nog många av oss att det var hanterbart att ibland skickas mellan de olika klinikerna, men nu är avstånden längre och det blir mycket svårare, säger Ida Nilsson, ordförande för Tjänstetandläkarna i Norrbotten, som organiserar tandläkare anställda vid Folktandvården.
Hon berättar att Region Norrbotten har infört ett system för att mäta hur mycket resurser som behövs för att klara uppdragen vid de olika klinkerna, ett slags produktions- och placeringsverktyg. Utifrån det bedömer regionen om resurserna är rätt fördelade utifrån hur många patienter som ska undersökas.
– Om man upptäcker att några kliniker har för mycket resurser, då måste de dela med sig och anställda får åka och jobba på andra kliniker som har behov.
Det finns också ett slags internt "stafettsystem" där tandläkare och tandhygienister åker och jobbar på andra orter än den där de huvudsakligen är placerade. För detta får de 1 000 kronor i extra ersättning per dag och i vissa fall betalt boende.
Bygger det på frivillighet, att ni jobbar på andra orter?
– Det är frivilligt, fast ändå inte riktigt. Arbetsgivaren tycker givetvis att det är bra om anställda flyttar runt utan att protestera. Men det försämrar arbetssituationen om man måste resa mer, tryggheten har man på sin egen arbetsplats. Om jag åker någon annanstans och jobbar kanske det inte finns den utrustning jag är van vid, säger Ida Nilsson.
Själv är hon placerad vid Folktandvården i Arvidsjaur, men jobbar delar av sin arbetstid i Älvsbyn.
– Det här var ju inget jag tänkte på när jag utbildade mig till tandläkare, att jag skulle fara och flänga över halva Norrbotten. Men det är nog så här vi kommer att ha det under lång tid framöver, eftersom det inte finns så många möjligheter att nyanställa.
I morgon: Divisionschefen om tandläkarbristen