Restaurangelever på nobelt uppdrag

Som en av några få skolor i Sverige medverkar för tredje året i rad elever från restaurangprogrammet i Arvidsjaur på den stora Nobelmiddagen i Stockholms stadshus. Några av dem ska servera, några jobba i köket - något de kan tacka sin lärare Kristina Stenbro för. Hon i sin tur tackar Carl-Jan Granqvist.

TILL NOBELMIDDAGEN. Hanna Lövgren går tredje året på hotell- och restaurangprogrammet i Arvidsjaur och är en av de elever som åker ned för att jobba på Nobelmiddagen i Stockholms stadshus med läraren och programansvariga Kristina Stenbro.Foto: Jonas Hansson

TILL NOBELMIDDAGEN. Hanna Lövgren går tredje året på hotell- och restaurangprogrammet i Arvidsjaur och är en av de elever som åker ned för att jobba på Nobelmiddagen i Stockholms stadshus med läraren och programansvariga Kristina Stenbro.Foto: Jonas Hansson

Foto: Jonas Hansson

ARVIDSJAUR2008-12-08 06:00
Kristina Stenbro kommer ursprungligen från Åsele, där hon bland annat arbetat på Åsele wärdshus.Innan dess var hon en av de första eleverna på Carl-Jan Granqvists restaurangakademi
i Grythyttan.- Jag blev också kvar och jobbade för Carl-Jan ett tag. Tack vare honom fick jag vara med och servera på Nobelmiddagen i Blå hallen och det blir sjunde gången jag medverkar där, numer som hovmästare, säger hon.Få förunnat
Sedan hon blev programföreståndare på Sandbackagymnasiets hotell- och restaurangprogram i Arvidsjaur för några år sedan har hon också sett till att hennes egna elever får medverka i personalstyrkan på
Nobelmiddagen, vilket bara är ett fåtal skolor förunnat.- Kiruna var också med och serverade i fjol, men jag vet inte om de är det i år, och den enda skola som fått ha elever i köket är Sandbackaskolan i Arvidsjaur, säger hon.Hon förklarar att hon vill att hennes elever ska lära sig yrkesstolthet.- Det är så mycket prat om gourmetkockar i dag, men det är hög tid att också uppgradera personalen i servisen, säger hon.Grand Hotel
För att göra ett så professionellt jobb som möjligt har årets trupp, bestående av fyra elever som ska jobba i serveringen och två som ska jobba i köket, fått vara ned och öva på några andra stora banketter i Blå hallen.- Dessutom ska vi jobba ett par dagar i matsalen på Grand Hotel före Nobelmiddagen, säger Hanna Lövgren, tredjeårselev, som var med och serverade första gången ifjol.- Det var stenhård träning att lära sig bära fat och tallrikar. För att få vara med på Nobelmiddagen ska man klara 15 smutsiga tallrikar samtidigt, säger hon.Tappade fat
Förra året gick det mesta galant, men själv var hon med om ett litet missöde.- Ja, jag tappade ett fat med köttbitar, fast utan att gästerna märkte det. Det var två köttbitar av 20 som gled av fatet, men jag hann fånga upp dem ...Förutom Kristina Stenbro medverkar restaurangläraren Roland Sandgren i köket och en dessutom ska en Arvidsjaursbo som studerar på Uppsala universitet vara fanbärare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om