Hundarna gick till attack – kvinna döms

En kvinna och hennes barnbarn var på väg hem från en promenad i skogen när tre vakthundar plötsligt kom rusande emot dem.

En kvinna döms av tingsrätten för vållande till kroppsskada efter att hennes hundar gått till utfall emot en kvinna.

En kvinna döms av tingsrätten för vållande till kroppsskada efter att hennes hundar gått till utfall emot en kvinna.

Foto: Lars-Göran Norlin

Arvidsjaur2019-05-29 15:30

Det var i slutet av september som kvinnan och barnbarnet var på väg hem från skogen i Arvidsjaur när händelsen inträffade. I domen från tingsrätten framgår det att kvinnan och hennes barnbarn befann sig cirka 250 meter från huset där en kvinna med tre vakthundar bor. Plötsligt kom hundarna utrusande emot kvinnan och barnbarnet. Den ena hunden hoppade sedan upp och bet kvinnan över armen. Kvinnan som utsattes för attacken berättar även för tingsrätten att hon sedan tidigare incidenter uppmanat hundägaren att hålla hundarna kopplade.

Hundägaren, som är en kvinna i 45-årsåldern hemmahörande i Arvidsjaur, hävdar dock att hunden inte alls bet, utan snarare hoppade upp och slog med klorna. Tingsrätten menar dock att målsägandes utsaga stärks av bevisningen som hon inlämnat. En bild på den skada som bettet orsakat samt journalanteckningar.

Hundägaren döms av tingsrätten för vållande till kroppsskada till 50 dagsböter om 200 kronor, samt att betala skadestånd på 3750 kronor till målsägande. Eftersom att fängelsestraff ingår i straffskalan för brottet så får kvinnan även betala en avgift till brottsofferfonden. I domen framgår det att tingsrätten anser att hundägaren varit oaktsam i och med att hon tidigare uppmanats att hålla hundarna kopplade och därmed haft vetskap om risken för incidenter. Då gärningen inte skett med uppsåt så får målsägande dock inte ut någon ersättning för kränkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om