Hjärtundersökning på distans
Hjärtundersökning på distans. Det kan patienter i Arvidsjaur få. Verksamheten är den enda i världen och undersökningen görs med en maskin som fjärrstyrs från Skellefteå.
? Det är fantastiskt att bli undersökt här i stället för att tvingas åka 13 mil till Piteå, säger 94-årige Kjell Moberg.
? Det är fantastiskt att bli undersökt här i stället för att tvingas åka 13 mil till Piteå, säger 94-årige Kjell Moberg.
Läkaren Kjell Larsson tror i stället att Moberg drabbats av hjärtsvikt.
- Symtomen är mycket diffusa och svåra att diagnosticera. Påtaglig trötthet är ett tecken, det är vanligt att de som drabbas inte ens orkar gå uppför trappor.
Larsson talar om flera andra symtom som högt blodtryck, yrsel och andfåddhet. Trots att han gjort flera undersökningar hittar han inget fel på Kjell Moberg. Men han misstänker ändå hjärtsvikt på grund av patientens sjukdomshistoria. Det är därför som han vill att patienten ska genomgå en hjärtundersökning.
Slipper resa
I vanliga fall måste patienter skickas till ett sjukhus, för dem som bor i Arvidsjaur är det Piteå älvdals sjukhus eller Sunderby sjukhus som gäller. Men Kjell Moberg slipper att göra den resan. Undersökningen kan göras på vårdcentralen i Arvidsjaur.
Det beror på att den ingår ett projekt där man försöker att ta fram en maskin som klarar fjärrstyrd hjärtundersökning. Roboten styrs av en specialist vid sjukhuset i Skellefteå.
Före undersökningen ställer sjuksköterskan Peter Öhman i ordning allting. Kjell Moberg placeras på en specialbyggd säng. Intill sängen står roboten som är utrustad med ett videokonferenssystem. Det gör att patienten och specialisten i Skellefteå kan både se och tala med varandra.
Kan följa undersökningen
I systemet ingår också två bildskärmar så att patienten och personalen i Arvidsjaur kan följa undersökningen. Längst fram på roboten finns en konformad metallbit som sitter på en rörlig metallarm. Det är den som med hjälp av ultraljud undersöker patienterna.
På skärmen dyker det upp en bild av Mona Olofsson som sitter vid en dator på sjukhuset i Skellefteå. Det är Olofsson som ska göra undersökningen. Hon börjar först fråga patienten Kjell Moberg hur han mår och några andra frågor som rör hans hälsa.
Läkaren Kjell Larsson som varit med från början behövs inte längre och lämnar rummet för att ta hand om andra patienter.
Så börjar undersökningen. Robotarmen börjar röra sig mot Kjell Mobergs bröst och mot det ställe där hjärtat sitter.
- Dra upp benen och luta dig längre fram, då får jag bättre bild.
Flyttar robotarmen
På skärmen ser vi hjärtat och hur det slår. Robotarmen flyttas och nu ser vi hur klaffarna rör sig fram och tillbaka.
- Kan du böja dig framåt över britsen? Och säg till om jag trycker för hårt, säger Mona Olofsson
Undersökningen fortsätter.
- Vilket gracilt hjärta, inte illa, det ser mycket fint ut, utbrister Mona Olofsson.
Plötsligt kommer olika färger upp på skärmen. Det är Mona Olofsson som med hjälp av datorn färglägger blodflödet. På det sättet kan hon se hur stor mängd som kommer till hjärtat och hur mycket som lämnar det.
Hon flyttar robotarmen lite längre ned på kroppen för att komplettera undersökningen. Så gör hon olika mätningar.
Allt är klart på mindre än 30 minuter.
Inget fel på hjärtat
- Jag hittar inte något som är konstigt med ditt hjärta, säger Mona Olofsson till Kjell Moberg.
Nu är undersökningen klar och då kommer nästa steg: en konferens för att analysera undersökningsresultatet. På konferensen deltar distriktsläkaren Kjell Larsson i Arvidsjaur och professorn och hjärtspecialisten Kurt Boman och den biomedicinska analytikern Mona Olofsson i Skellefteå.
De utnyttjar det videokonferenssystem som ingår i hjärtroboten. Kurt Boman inleder konferensen med att ställa frågor till patienten. Han vill ha reda på några detaljer om den pacemaker som Moberg har. Patienten berättar att pacemakern ska vara inställd på 70 slag per minut som lägsta nivå. Pulsen ska öka när han anstränger sig, det har fungerat på de två tidigare pacemakrar som han haft.
Men inte med den som han har nu.
Pacemakerns fel
Distriktsläkaren, den biomedicinska analytikern och hjärtspecialisten diskuterar fram och tillbaka. Till slut har professor Kurt Boman sin analys klar:
- Vi kan konstatera att Mobergs problem beror på pacemakern. Pulsen orkar inte gå upp till mer än 43 slag per minut. Och den känner inte av hans kroppsrörelser som den ska göra: pulsen ska öka när han anstränger sig men den gör inte det. Det är därför som han är trött.
Slutsatsen blir att Moberg måste åka till Sunderby sjukhus för att pacemakern ska få rätt inställningar. När det är konstaterat avslutas konferensen.
- Det kändes märkligt att jag undersöktes av en person som satt i Skellefteå. Tänk vilken teknik som det finns idag. Men jag är inte rädd för den. Det är fantastiskt att bli undersökt här i stället för att tvingas åka 13 mil till Piteå, säger Kjell Moberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!