Hat och kärlek till jobbet i skogen

Sex mil på fyra dygn med tung packning och litet sömn. Mest till fots.– Jag jobbade civilt ett par år, men längtade alltid tillbaka, säger Joakim Andersson som gjort tio veckor av grundläggande jägarutbildning.

ANSTÄLLDA. Trion Tobias Magnusson, Östersund, Joakim Andersson, Sundsvall och Håkan Martin, Arvika, är anställda inom Försvarsmakten under den tolv månader långa grundutbildningen till jägarsoldat vid Arméns Jägarbataljon i Arvidsjaur.

ANSTÄLLDA. Trion Tobias Magnusson, Östersund, Joakim Andersson, Sundsvall och Håkan Martin, Arvika, är anställda inom Försvarsmakten under den tolv månader långa grundutbildningen till jägarsoldat vid Arméns Jägarbataljon i Arvidsjaur.

Foto: Håkan Zerpe

Arvidsjaur2013-10-22 06:00

Kuriren är på Arvidsjaurs skjutfält söder om Vittjåkk. Sjöar, höjder och kortvuxen granskog med sparsam markvegetation dominerar.

Vackert. Fjällen känns nära.

Men plutonen med 20 jägarsoldater som vilar i skogsbrynet njuter knappast av naturscenerierna.

Gummibåt

Övningen började för tre dagar sedan med paddling i gummibåtar en mil, följt av 25 kilometer till fots under ett dygn. Dagarna i skogen är en praktisk del efter fyra veckors "Grundkurs jägare barmark".

– I dag genomförde de ett överfall och slog ut motståndaren, ett luftvärnsbatteri, förklarar Björn Nolén, utbildningschef för GUJ, grundutbildning jägare.

Målet

Fyra timmars sömn totalt har det blivit. Men målet är i sikte: Jägarbataljonens hemvist i Arvidsjaur.

– Just nu tror de att de ska bli upphämtade av helikopter. Så blir det inte, säger Björn Nolén spjuveraktigt. Vi utlöser en nödplan och de får ta sig tillbaka i natt för egen maskin, fågelvägen 15 kilometer.

Test

Soldaterna har tidigare genomgått GMU, grundläggande militär utbildning i tre månader. Ett omfattande testbatteri genomfördes sedan för att sålla ut lämpliga till GUJ under vilken man anställs.

– De här är de mest frivilliga som finns i Försvarsmakten förutom oss officerare. Om man ska skämta litet, gräddan av Sveriges ungdom.

Extremt

En del läser vidare till civilingenjörer och läkare. Men många blir kvar.

– Jägartjänsten är unik med extrema prövningar. Man svetsas samman och stöttar varandra. Dessutom delar yrkesofficeren soldatens umbäranden, vilket är ovanligt inom Försvarsmakten.

Kuriren träffar tre soldater. Ansiktena är målade, humöret gott trots slitet och Joakim Andersson passar på att sleva i sig en frystorkad rätt.

– Det bjuds på orientalisk kyckling med couscous. Fjärde gången på tre dygn. Inte så himla härligt längre, konstaterar han lakoniskt.

Hat och kärlek

Han har som bakgrund värnplikten 2007, Nordic Battle Group och tjänst i Afghanistan.

– Du har hatkärlek till det här. Växer aldrig ifrån det. Jag jobbade civilt ett par år, men längtade alltid tillbaka. Hatet – bristen på sömn, mat. Det jobbiga. Kärleken – att lösa uppgifter under svåra förhållanden. Och kamratskapet.

Skogen

Efter ett tag hörs helikopterljud. Men jägarna tvivlar. "Högtalare", säger någon. "Aldrig att de har råd med helikopter".

Den skjuts ner, alla kastar sig mot marken och det smäller till ordentligt när helikoptern kraschar.

Snabb organiserar sig grupperna, rusar in i skogen och försvinner.

15 kilometer kvar på jobbet.

GUJ omfattar först sex månaders provanställning efter GMU, grundläggande militär utbildning, "minilumpen". Alla som klarat sex månader går vidare till ytterligare sex månaders utbildning. Efter två år är jägarenheten samtrimmad. Tiden för utbildningen behövs för att soldaterna ska klara det tuffa jobb som ska utföras. Jägarsoldater utför en mängd krävande uppgifter som spaning, strid och sprängning, självständigt under svåra förhållanden och på otillgängliga platser, ofta bakom fiendens linjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om