"Han skulle ju bara gå ut med hunden"

Ett samhälle som fortfarande är i chock.Ett samhälle som väntar på ett enda svar.Varför?

OFATTBART. Karelska björnhunden Jacke saknar sin husse och Ingrid Granberg och hennes barnbarn saknar sin man respektive farfar. De beskriver mordet som ofattbart och är givetvis fortfarande i chock.

OFATTBART. Karelska björnhunden Jacke saknar sin husse och Ingrid Granberg och hennes barnbarn saknar sin man respektive farfar. De beskriver mordet som ofattbart och är givetvis fortfarande i chock.

Foto: Petra Isaksson

Arvidsjaur2012-12-01 06:00

Det är dagen efter det brutala mordet på 81-årige Hans Granberg. I Arvidsjaur är man fortfarande i chock. Folk har fattat, men inte riktigt förstått.

Ute är det ganska kylslaget, cirka tio minusgrader, den här vackra novemberdagen. Efter att ha kört genom samhället och ut till platsen där det brutala dådet skedde vänder vi tillbaka.

Ofattbart
På en gång- och cykelväg ser vi två kvinnor, en äldre och en yngre, som är ute och går med en hund. Vi stannar bilen och går ut och möter dem för att höra vad de säger om det som hänt. Kvinnorna vi möter visar sig av en slump vara Ingrid Granberg, maka till den mördade, och hennes barnbarn Therese. De är ute och går med karelska björnhunden Jacke, som var med då Hans Granberg angreps av yxmannen.

- Det är ofattbart. Han har aldrig gjort någon något illa. Han skulle ju bara gå ut med hunden, säger Ingrid Granberg och torkar en tår.

Hur orka leva vidare?
Hon berättar att hennes man sedan många år tillbaka alltid gått sin dagliga runda med hunden. På torsdagen ringde det plötsligt på hennes dörr och en man stod där med hunden. Han berättade att hennes man var skadad och hade förts till sjukstugan.

- Jag trodde inte det var så farligt, men då jag och två av våra barn kom dit sa de att vi skulle förbereda oss på det värsta, berättar Ingrid Granberg.

Hon säger att hon givetvis fortfarande är i chock och att hon undrar hur hon ska orka leva vidare efter det som hänt.

- Tänk att man kan bli mördad i Arvidsjaur, mitt på ljusa dagen, säger hon och promenerar vidare med barnbarnet Therese och hunden.

Kan känna sig trygga
På polisstationen i Arvidsjaur träffar vi Kenneth Lundqvist, kommissarie och enhetschef för brottsförebyggande enheten i Piteå. Han säger att Arvidsjaur är ett tryggt samhälle och att folk även i framtiden kan känna sig trygga.

- Det här är ett enskilt vansinnesdåd och som man inte kan undvika om man råkar vara på fel plats vid fel tillfälle, säger Kenneth Lundqvist.

Ute på samhället träffar vi pensionärerna Leif Åslund och Lars Hallkvist. De säger att de aldrig känt sig otrygga i Arvidsjaur, men att givetvis torsdagens händelse fick dem att fundera både en och två gånger.

- Otrevligt, men bra att gärningsmannen greps så snabbt. Verkligen synd om de som drabbas och man tänker på de anhöriga, säger Lars Hallkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om