Folket efter giftlarmet: "Det är hemskt"

Det är en ort där människorna på ett ögonblick har förvandlats från lugna och trygga – till skräckslagna. Giftet kallas PFAS och finns i dricksvattnet i mardrömslik omfattning.

Oron sprider sig i Arvidsjaur efter giftlarmet. Det många frågar sig är hur länge PFAS har funnits i dricksvattnet.

Oron sprider sig i Arvidsjaur efter giftlarmet. Det många frågar sig är hur länge PFAS har funnits i dricksvattnet.

Foto: Peter Johansson

Arvidsjaur2018-09-01 18:00

Läs mer: Giftlarm.

Det är en strålande vacker lördag som möter Norrbottens Medias utsände. Efter huvudgatan rör sig människorna med snabba steg, kanske med fokus på lördagsmiddagen eller för att hitta något gott att dricka.

Det är en dryg vecka till valet men den här lördagen pratas det om något helt annat i Arvidsjaur – förgiftat dricksvatten

Fredagens larm har i princip lamslagit samhället.

– Vi fick oss en spark i rumpan, säger en kvinna, som inte vill berätta vad hon heter, innan hon börjar fylla de medtagna flaskorna vid en samhällets nödvattentankar.

I Arvidsjaur är det en rutinprovtagning som nu sprider skräck i samhället. Prover har visat på dramatiska nivåer av PFAS, som är ett samlingsnamn för tusentals industriellt framställda kemikalier, som sprids i naturen bland annat genom brandskum.

Om vattnet innehåller med än 900 nanogram PFAS är det otjänligt som dricksvatten, men även att använda vid matlagning.

Vattenproverna i Arvidsjaur visade på värden mellan 2 000-2 700 nanogram per liter.

Ingegärd Sundberg, 78, har tagit sig till vattentanken i centrala Arvidsjaur med sin rollator. Hon är bedrövad över giftlarmet.

– Det är ju hemskt. Men när har det kommit ut i vattnet? säger Ingegärd Sundberg och rycker på axlarna.

Naturen har alltid tagit stor plats i hennes liv, berättar Ingegärd Sundberg. Därför är denna lördag en svart dag för henne.

– Jag är ingen miljöpartist. Men jag värnar om miljön, att det ska vara snyggt och rent i skogen. Och det här nu med vattnet, det är ju förskräckligt, säger hon.

Ingegärd Sundberg tror inte provsvaren kommer som en överraskning för ansvariga.

– De måste ha vetat om det här. Det är flera som jag känner som säger så.

Ann-Marie Wallström har också sökt sig till torget i centrala Arvidsjaur för att hämta vatten. Hon säger att hon inte oroar sig, men konstaterar sedan:

– Det här kan bli flera veckor, och då är det inte roligt.

Det många frågar sig denna dag är hur länge giftet har funnits i dricksvattnet, och i så fall: hur farligt är det egentligen.

Kommunalrådet Lotta Åman (S) är inne i slutspurten inför valet. Men den här lördagen är det inte slutdebatten mellan Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) i tv som diskuteras.

– Det är väldigt, väldigt olyckligt. Vatten och el är våra kärngrejer och vatten är något vi verkligen behöver, säger Lotta Åman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om