Budskapet lästes upp av stabschefen Morgan Gustafsson som leder krisstödsarbetet under en pressträff på Norrlands dragonregemente K 4 i Arvidsjaur på torsdagseftermiddagen.
"Det finns inga ord som räcker till – hjärtat går sönder. Vi tänker på vår son, bror och alla som fick äran att lära känna honom. Det finns ingen som han. Han levde ett intensivt liv och hann med så många äventyr. Han var en otroligt varmhjärtad, förstående och engagerad person. Tack för allt stöd och till alla som gjort allt för att rädda vår som son och bror. Tack för att ni hjälper oss bevara hans minne."
Soldaten, en man från Kronoberg i södra Sverige, var med i en rekognoseringsgrupp på ungefär tio personer. På grund av rådande väderleksförhållanden skulle de förbereda en alternativ väg för en huvudstyrka med ett hundratal värnpliktiga som skulle upp till toppen av Kebnekaise. Planen var först att ta den branta östra leden, men det ändrades till den längre men mindre branta västra leden.
Olyckan skedde när gruppen var i färd med att förbereda säkerhetskonstruktioner på kammen mellan de två topparna.
– Den förolyckade var en mycket duktig bergsspecialist och alpinist och han hade prognosen att bli en av förbandets bergsmästare, säger ställföreträdande bataljonschefen David Engström.
Enligt honom är K 4 förbandet i Sverige med bäst kunskap om att verka i högalpin terräng och i subarktiska förhållanden. De övar kontinuerligt i det aktuella området.
– Vi ska kunna förflytta oss och navigera i högalpin terräng, i svåra förhållanden, i lavinfarligt område, över glaciärer och över branta partier. Det här ska vi självklart kunna göra på ett säkert sätt, säger Engström.
Det var andra soldater som grävde fram mannen som hittades begravd under tre meter snö. Han var då okontaktbar och fördes med ambulanshelikopter till sjukhuset i Tromsö i Norge, men hans liv gick inte att rädda. Han dödförklarades av läkare klockan 15.22. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket ska soldaten ha snubblat till så att ett större snöflak lossnat. Han rutschade ner, föll och utlöste en större lavin som drog med honom i fallet.
Att ta sig framåt ihopbundna i replag brukar ses som en grundprincip vid den här typen av manövrar, men enligt Rikard Skiöld, regementesförvaltare på K 4 med lång erfarenhet av militär verksamhet i högalpin miljö, finns situationer då det inte alls lämpar sig.
– Ibland och beroende på hur snön ser ut lokalt på platsen så är det direkt olämpligt att gå i replag. Det är alltså ingen sanning som man alltid kan förhålla sig till, säger han och fortsätter:
– I nuläget har vi inte sett resultatet av den här utredningen, men vi är rätt övertygade om att den ansvarige chefen på plats har den kompetensen att göra bedömningen avseende om man ska gå inknuten i replag eller inte. Det kan vara på det sättet att hade man tagit det beslutet så hade vi haft fem till sex omkomna i den här lavinen.
Tre separata utredningar ska genomföras av Statens haverikommission, polisen och Arbetsmiljöverket. På regementet har en intern jourlinje öppnats för personalen och en öppen mottagning där det går att få stöd av sjuksköterskor, läkare och psykologer.
Militärövningen avbryts inte men den kommer att anpassas utifrån dödsfallet och rådande förutsättningar.