Ägaren: Jag är glad att jag vaknade

- Allt jag har kvar just nu är kläderna jag har på mig; en jacka, en tröja, ett par långkalsonger och ett par slitna stövlar!
Det säger Emil Nyman, som tidigt i morse fick se sitt hem i Siksjön brinna upp.

INGET KVAR. Huset i Siksjön totalförstördes vid onsdagsmorgonens brand.

INGET KVAR. Huset i Siksjön totalförstördes vid onsdagsmorgonens brand.

Foto: Peter Johansson

Arvidsjaur2012-03-28 09:10

Videon är inte längre tillgänglig

Det var strax innan klockan fyra natten mot onsdagen, som den 32-årige skogsarbetaren vaknade upp av att det mullrade i skorstenen.

- Jag kände direkt en röklukt och steg upp. Snabbt förstod jag att det handlade om en soteld, så jag tog på mig en jacka och gick ut i långkalsongerna för att ringa till SOS Alarm, berättar Emil Nyman till Kuriren.nu.

"Jag fryser inte"

Stående på gårdsplanen skickade han en tacksamhetens tanke att hans fru och son inte var hemma. De flyttade från Västergötland till den lilla byn som ligger sydväst om Arvidsjaur 2005, men bara någon dag innan branden hade frun och barnet rest söderut för att besöka svärföräldrarna.

Emil Nyman har svårt att uppskatta hur lång tid det tog för räddningstjänsten från Arvidsjaur att komma till huset i Siksjön. Han tror att det kan ha tagit 15-20 minuter. Det är 37 kilometers färdväg för brandstyrkan.

- Jag förstod tidigt att huset inte skulle gå att rädda. Jag är tacksam att en rökdykare från Glommersträsk räddningsvärn lyckades hitta min plånbok. Något annat hann vi inte få ur ut huset, förklarar Emil Nyman.

Vad har du kvar av dina ägodelar?

- Ja, det är bara kläderna jag har på mig. Jag hann inte ens få med mig några sockor, men jag fryser inte. Det är ganska varmt här på gårdsplan.

Hur känns det just nu?

- Framför allt är jag väldigt glad att jag vaknade i tid. Det hade inte behövt så många minuter till för att hela rummet skulle ha blivit rökfyllt och då är det inte säkert att jag hade vaknat över huvudtaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om