LIVE 08:10: Sannolikt besked om skolorna och krogarna

I dag kommer nya besked om coronaåtgärder. På en ministertät pressträff väntas bland annat information om vissa lättnader för gymnasieskolan.

Lena Hallengren, Stefan Löfven, Anna Ekström, Eva Nordmark, Amanda Lind och Johan Carlson deltar alla på pressträffen.

Lena Hallengren, Stefan Löfven, Anna Ekström, Eva Nordmark, Amanda Lind och Johan Carlson deltar alla på pressträffen.

Foto: Montage/TT

Sverige2021-01-21 07:46

Fem statsråd och en generaldirektör håller en digital pressträff med start 08.10 på torsdagsmorgonen. Utöver statsminister Stefan Löfven (S) deltar utbildningsminister Anna Ekström (S), socialminister Lena Hallengren (S), arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Bland annat väntas svar om gymnasieskolorna. Den nationella rekommendationen om distansundervisning upphör på måndag och enligt vad TT erfar så kommer den inte att förlängas, utan ersätts med nya direktiv som inte är lika stränga. Det blir alltså viss möjlighet för gymnasieskolorna att ta emot eleverna i skollokalerna.

Den finns nämligen en utbredd önskan om att gymnasieeleverna ska få lite mer av vanlig skolvardag. Ungdomarna är ju inne på sin tredje termin präglad av coronaviruset, och det har kostat på.

Förlängt alkoholstopp

På pressträffen blir det också besked om förbudet mot att servera alkohol på krogen efter klockan 20. Även det förbudet upphör på måndag om det inte förlängs.

Känt är att socialdepartementet vill förlänga förbudet ännu en gång med två veckor. Det framgår av ett förslag som skickades ut på remiss i veckan.

I förslaget står att smittspridningen är fortsatt kvar på en "mycket hög nivå".

På presskonferensen väntas också besked om uppmaningen till kommuner och regioner att stänga all verksamhet som inte är absolut nödvändig, till exempel idrottsanläggningar, öppna förskolor och museer.

Pandemilagen gäller

Uppmaningen lämnades av Löfven på en presskonferens den 18 december. Sedan dess har den nya pandemilagen trätt i kraft. Med stöd av den har regeringen utfärdat en begränsningsförordning som reglerar hur många människor som får befinna sig i bland annat sportanläggningar och badhus. Därmed kan restriktioner fortsätta att gälla även om regeringens uppmaning till kommunerna att stänga icke nödvändig verksamhet inte förlängs.

Vid presskonferensen den 18 december aviserade regeringen även ett uppdrag till alla statliga myndigheter om att säkerställa att all icke nödvändig personal ska arbeta hemma. Även det uppdraget upphör nu på söndag. Ett nytt besked i den frågan väntas också på torsdagens presskonferens.

Utbildningsminister Anna Ekström.
Utbildningsminister Anna Ekström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!