Djurproduktionen står nästan för 15% av världens utsläpp av växthusgaser. Värst är nöt som orsakar 23-39 kilo växthusgaser per kilo, och i Sverige konsumerar vi mellan 50-55 kg kött per person årligen enligt Livsmedelsverket. För att minska detta kan konsumenter göra aktiva val när de handlar – som att välja ekologiskt, närproducerat eller växtbaserat.
Men enligt en rapport från konsumentverket (KO) är det svårt för konsumenter att välja hållbart kött eller alternativ trots tillräckliga valmöjligheter. Bland annat kan det bero på en brist på engagemang bland konsumenter som i sin tur leder till okunskap. Sedan kan det finnas brister inom dagligvaruhandel, och om hållbara alternativ erbjuds är de ofta dyrare.
Hur växtbaserat presenteras spelar också en roll i frågan. KO menar att vegetarisk mat bör ses som mer än specialkost. Det behövs också ett större utbud i butik och restauranger.
Konsumentverket vill även uppnå en branschöverenskommelse där dagligvaruhandel säkerställer hållbarhetskrav på köttprodukter.
Rapporten publicerades i år under namnet "Hållbara val av kött" på konsumentverkets hemsida.
Hållbara val:
– Välj växtbaserat.
– Minska köttintaget.
– Välj ekologiskt (EU-ekologiskt eller KRAV-märkt).
– Köp svenskt kött.
– Byt mellan olika köttslag (till exempel orsakar nöt och får större utsläpp än gris och kyckling).
Källor: Konsumentverket och Livsmedelsverket