På ett informationsmöte på onsdagen gavs information till studenterna om situationen i F-huset på campus. Drygt hälften av taken och väggarna är ansatta av fuktskador, enligt hyresvärden Akademiska hus. På bottenplan är stora delar av golven sjuka.
Jesper Vårö Nilsson studerar arkitektur och civilingenjör och är utelämnad till F-huset eftersom vissa datorprogram enbart är tillgängliga där.
– Det är fysisk omöjligt för mig att plugga någon annanstans, säger han efter mötet.
Att vistas i huset kan innebära hälsorisker vid långvarig exponering, något som Jesper redan sett prov på.
– Jag har hört om folk som reagerat. Torra ögon och att det kliar i halsen, och så vidare.
På mötet gavs rådet att kontakta primärvården för den som reagerat på möglet.
– Jag vet inte vad jag ska göra annorlunda, säger han.
Norrbottens media har tidigare rapporterat om samma situation råder i D-huset. Två av husen på campus är sjuka, och det börjar bli trångt.
– Jag är engagerade i förening också. Och vi ska ut ur lokalerna nu, men vi får ingen ny. Så det är jättesvårt, säger Jesper Vårö Nilsson.
Norrbottens Media träffar representanter för Teknologkåren efter mötet. Studenter ska inte utlämnas till nuvarande studiemiljö, konstaterar de.
– Det är skit. Det ska inte vara så, säger Albin Gideonsson, vice ordförande i Teknologkåren.
Att försöka påverka situationen är svårt, även fast kåren har lätt att göra sin röst hörd.
– Vi har förvånansvärt bra påverkansgrad. Vi sitter i chefsgruppen och rektorkåren där vi har en röst. Men det hjälper inte när det blir problem som måste åtgärdas nu. Det finns en realism i att det inte går att lösa det här direkt, säger han.
Samtidigt är det synd för universitet, eftersom problemen är så svårlöst på kort sikt. De poängterar att LTU gör vad de kan, men universitetet kan inte räkna med att studenterna ska finna sig i situationen.
– Vi som studenter tävlar i princip om att få den bästa utbildningen, för att kunna få de bästa jobben. Om man då märker att saker inte förbättras så bra som möjligt, då tror jag många tänker att man lika gärna kan söka sig till ett annat lärosäte, säger Frans Johansson ordförande för Informationsenheten vid LTU.
Han fortsätter:
– När jag gick mitt första år här hade jag många vänner som inte trivdes här, just för att många saker är utdaterade.