Striktare regler för blomlådor upprör boende

Inga blomlådor som trafikhinder på kommunens gator som trafikeras av kollektivtrafik enligt ett förslag till policyförändring gällande lådorna upprör boende på Bergnäset.

Peter Lundström med sönerna Adrian och Elliot bor nära Trolltjärnsvägen där de inte längre kommer att kunna sätta upp blomlådor. "Det är egentligen en gratisåtgärd som leder till en trafiksäkrare miljö i villakvarter. Då vill man ta bort det från gator med kollektivtrafik", säger han

Peter Lundström med sönerna Adrian och Elliot bor nära Trolltjärnsvägen där de inte längre kommer att kunna sätta upp blomlådor. "Det är egentligen en gratisåtgärd som leder till en trafiksäkrare miljö i villakvarter. Då vill man ta bort det från gator med kollektivtrafik", säger han

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2022-02-13 15:00

Stadsbyggnads nämnden ska snart besluta om en ny policy för placering av blomlådor som farthinder på kommunens gator. 

Möjligheten att ställa ut blomlådor på gator har funnits sedan 1991 och om den nya policyn antas kommer det att innebära bland annat att blomlådor inte får ställas ut på gator som trafikeras av kollektivtrafiken.

Ett förslag som inte gillas av boende på Bergnäset. 

– När vi bor så pass nära en större väg så ser man varje dag både bussar och privatpersoner som kör för fort, säger Peter Lundström som med sin familj bor vid Trolltjärnsvägen.

Blomlådorna är en billig åtgärd för att göra en trafiksäkrare miljö och gör att både personbilar och bussar håller ned hastigheten, menar Lundström. 

– Det är egentligen en gratisåtgärd som leder till en trafiksäkrare miljö i villakvarter. Då vill man ta bort det från gator med kollektivtrafik. 

undefined
"Vi ser att det är ett bra förslag och det är bra att det är förtydligat hur det ska vara", säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Anja Johansson (S)

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Anja Johansson (S) uppger att anledningen till att man inte vill ha blomlådor på gator med kollektivtrafik är att det ska bli bättre framkomlighet för stora fordon.

– Det är också så här att vi har våra hastighetsgränser på gatorna och det ska alla hålla och speciellt yrkeschaufförer. Är det så att man har problem med att en kategori av yrkeschaufförer inte håller hastigheterna så får man ta det på annat sätt.

När dboende inte får sätta ut blomlådor ser de en risk att hastighetsgränserna inte kommer att hållas. Hur ser du på det?

– Då är det upp till LLT att tillsammans med sina chaufförer påpeka igen om hur viktigt det är att man håller hastighetsgränserna och speciellt vad gäller villakvarter och där det är mycket folk i rörelse.

Kan du förstå deras oro för att hastigheterna ökar?

– Jag kan förstå att man vill ha trafikhinder och att det blir besvärligare att köra och man måste knixa sig fram. Men det är också så att det är en väg där det går bussar och vi har satt en hastighetsbegränsning som ska vara anpassad till den trafik och den bebyggelse det är. Då är det upp till varje trafikant att hålla sig till de regler som finns, säger Anja Johansson.

Om två veckor ska ärendet upp för beslut i stadsbyggnadsnämnden.

– Då får vi se om det blir några ändringar där. Men vi ser att det är ett bra förslag och det är bra att det är förtydligat hur det ska vara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!