Kraftigt växande efterfrågan på fossilfritt stål har fått SSAB:s styrelse att fatta inriktningsbeslutet att bygga om det nordiska produktionssystemet för tunnplåt i grunden.
SSAB vill i stort sett ta bort koldioxidutsläppen kring 2030, inte 2045 som tidigare varit målet. För att det ska gå måste nödvändig infrastruktur vara på plats i tid, framförallt tillgången till fossilfri el.
– Våra kunder efterfrågar fossilfria produkter från SSAB, vi kan lösa de tekniska utmaningarna och vi har en stark finansiell position. Om vi kan lösa frågan kring kraftförsörjningen och miljötillstånd tillsammans med samhället, så är det möjligt att ställa om 15 år före tidigare kommunicerad plan. Planen, som vi finansierar med det egna kassaflödet, ger ett breddat produktprogram och en förbättrad kostnadsposition, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist i ett pressmeddelande.
Luleå och Brahestad ska byggas om med elektriska ljusbågsugnar och valsverk medan Borlänge och Tavastehus anpassas till den nya produktionsprocessen. När det sker i Luleå beror framför allt på tillgången till konkurrenskraftig el, enligt SSAB.
Investeringarna beräknas kosta 45 miljarder kronor till 2030 och tillståndsprocesserna inleds 2022.
Beslutet meddelades samtidigt som SSAB:s rapport för fjärde kvartalet 2021. Kvartalsvinsten ökade till nära 7 miljarder från 518 miljoner året innan. För helåret 2021 landade resultatet på 18,8 miljarder. En ökning från minus 325 miljoner år 2020.