Så går det för utbyggnaden av fiber i Luleå

Utbyggnaden av fibernätet i Luleå fortskrider. Hälften av de som beställde fibernät av IP-Only förra får sitt internet före nyår, meddelar företaget.

Obs arkivbild. Hälften av de som beställde fiber under förra året av IP Only får det innan nyår.

Obs arkivbild. Hälften av de som beställde fiber under förra året av IP Only får det innan nyår.

Foto: Pär Bäckström

Nyheter2019-10-31 21:22

Drygt 1 100 hushåll beställde fiber under förra året av IP Only. I Juli påbörjades utbyggningarna, och arbetet går som planerat på de flesta håll. 

– Vi har kommit en bit på vägen nu. Hälften av de som beställt kommer att få fiber före nyår, säger Jonas Dahlström, kommunansvarig på IP Only.

I sörbyarn som Hollsvattnet, Bredträskheden, Selet kan 176 hushåll räkna med fibernät innan nyår. Det gäller även Bälinge och Gäddvik (167 hushåll) och Mjöfjärden (212 hushåll) 

Fiberutbyggnaden i Mjöfjärden har gjort att Råneå Älvdals utbyggnad dragit ut på tiden. 

– I Mjöfjärden har det varit mycket sten som man varit tvungen att spränga. Men de håller hög takt där också, säger han.  

Utbyggnaderna kommer att fortsätta så länge vädret tillåter. 

– Vi har påbörjat att gräva i Råneå. Förhoppningsvis hoppas vi kunna bli klara där under våren, men när vi väl är igång där kommer det att gå snabbt, säger han och fortsätter: 

– Vi hade också förhoppningar om att även installera kunder i Bjurådalen. Men det beror helt på vädret och tjälen.

Marianne Holmfrid är ordförande för fiberföreningen i Råneå.

– Vi fick ganska tidigt besked om att de inte kommer att hinna. Men vi är på gång nu, och vi har kämpat i många år, säger hon. 

I Råneå Älvdal och Bjurådalen väntar fortfarande 557 hushåll på fiber. Samtliga fiberdragningar ska vara installerade våren eller sommaren 2020, meddelar IP Only.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om