S och M har både makten och pengarna

Uppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i Luleå har försvårat för de andra partierna att bedriva sitt arbete i kommunpolitiken, skriver Vänsterpartiets gruppledare Bertil Bartholdson.

Uppgörelsen innebär att S och M som tillsammans fick 52 procent av rösterna får 80 procent av arvodena. För de övriga fullmäktigepartierna blir det då svårt att bedriva sitt arbete, skriver Bertil Bartholdson (V).

Uppgörelsen innebär att S och M som tillsammans fick 52 procent av rösterna får 80 procent av arvodena. För de övriga fullmäktigepartierna blir det då svårt att bedriva sitt arbete, skriver Bertil Bartholdson (V).

Foto: Jonny Vikström

Insändare2021-02-23 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bo Larssons insändare om maktspelet i Luleå har, naturligt nog, udden riktad mot den egna moderata gruppledaren Anders Josefsson, som fått kommunalrådslön plus kontor i stadshuset för att kunna bedriva ”oppositionspolitik” mot Socialdemokraterna. Men Socialdemokraterna förtjänar precis lika mycket kritik som Moderaterna i denna fråga. 

Josefssons och Moderaternas oppositionspolitik har det inte blivit så mycket med. Moderaterna följer S i alla viktiga frågor. Man biter inte den hand som föder en, så att säga.

Uppgörelsen om arvodespengarna syddes ihop av det dåvarande kommunalrådet Niklas Nordström. Nordström avgick och försvann ur rampljuset redan ett år efter valet. En del av kritiken mot honom handlade om de metoder han använde för att på detta sätt ”köpa” sig makt.

Socialdemokraterna tappade sju mandat, en minskning från 49 till 37 procent i kommunalvalet 2018. Uppgörelsen med Moderaterna innebär att de gick maktmässigt och ekonomiskt närmast oskadda vid valförlusten. Socialdemokraterna kunde behålla alla ordförandeposterna i nämnderna, ett halvdussin personer i S-ledningen behöll sina poster med månadsarvoden runt 60 000 kronor. Här finns också den viktigaste förklaringen till att ingen S-företrädare kritiserar den här uppgörelsen eller föreslår att den ska rivas upp. Intresset ljuger inte.

De som förlorat på uppgörelsen är övriga oppositionspartier. Partier som fick cirka 48 procent av rösterna i kommunvalet 2018 får idag cirka 20 procent av de personanknutna politiska arvodesersättningarna, ungefär en halvering jämfört med tidigare. S och M tar hand om 80 procent av arvodespengarna efter att ha fått tillsammans 52 procent av rösterna.

Det här har avsevärt försvårat alla övriga oppositionspartiers arbetsmöjligheter i kommunalpolitiken. Det är också något som tas upp och framförs på i stort sett alla gruppledarträffar som hålls månadsvis mellan partierna i kommunfullmäktige. De socialdemokratiska kommunalråden är klart besvärade av kritiken men agerar inte för någon förändring, möjligen i en avlägsen framtid efter nästa val. Moderaten brukar sitta tyst i båten under de här diskussionerna.

Det bästa som kunde hända vore att S och M förhindras att bilda ett liknande styre i Luleå efter valet 2022.