Eftersom han är för ung för körkort så är Robin Hjelm helt beroende av att pendla med tåg eller buss. Han åker oftast varje helg mellan Boden och Kalix, till skolan och hem.
– Tågproblemen förstör min vardag. Jag vet inte om jag ska komma i tid, om jag får åka tåg eller buss, eller om jag alls kommer fram. En gång behövde jag sova över hos min bror i Luleå eftersom tåget från Boden var försenat och bussen till Kalix hade gått när jag kom fram till Luleå. En annan gång fick min bror skjutsa mig, berättar han.
Norr media har berättat om att det var många inställda och försenade tåg i samband med jul- och nyårshelgerna. Ett exempel var nattåget från Stockholm till Kiruna som var försenat med drygt 12 timmar.
Vi berättade också att det är mer än dubbelt så många inställda tåg i Norrbotten hittills i januari, jämfört med december i fjol. Även förseningarna har varit fler i januari än i december. (Se faktaruta)
– Det är många år sedan vi haft det så kallt i början av januari som i år. Vi har en köldgräns på 30 minusgrader. Det är orsaken till att vi fått ställa in så många tåg hittills i år, sade Christer Berglund affärschef för Vy och Norrtåg.
– Detta med kylan är bara en konstig bortförklaring. Det var problem redan från början, för ett år sedan när jag började pendla, och det har inte blivit bättre. Ibland är det flera dagar i sträck, ibland några gånger i månaden. Även under sommardagarna kan tågen komma en timme försent, säger Robin Hjelm.
Ibland ersätts de inställda tågen med bussar, men långtifrån alltid. Det kan också ta många timmar innan bussarna kommer.
– I fredags skulle jag åka från Boden till Kalix. Det var bara några minusgrader ute. Vi fick besked att det skulle komma bussar istället, men de sa inte hur länge det skulle ta. Det upprepades varje halvtimme och jag kunde ju inte lämna väntsalen eftersom jag inte visste när bussarna skulle komma. Som tur är hade jag med mig mackor. Det tog tre timmar innan bussen kom. Hade de sagt det från början hade jag kunnat gå hem och äta under väntetiden, säger Robin Hjelm.
Han vill dock inte bara klaga på tågen.
– Om de kommer i tid så är det bra att åka tåg, med sköna sittplatser, wifi, toaletter och servering, säger Robin Hjelm.
Christer Berglund beklagar och ber om ursäkt för att passagerarna inte blev tillräckligt informerade när de satt och väntade på en buss i tre timmar.
– Så ska det inte vara. Vi ska informera våra resenärer om hur lång tid det tar. Det är vårt ansvar. Jag vet inte exakt vad som hände i detta fall. Det kan också vara så att vi själva inte visste hur lång tid det skulle ta att ordna fram ersättningsbussar. Vi har också haft mindre personal på grund av pandemin, säger han.
Christer Berglund medger att man haft problem med tågen på banan mellan Boden och Haparanda.
– Det beror på ett nytt datasystem som vi började köra med där. Föraren kör helt efter datorn. Det fungerade inte så bra i början. Det har orsakat förseningar och inställda tåg. Vi har nu uppgraderat detta system så att det förhoppningsvis ska fungera bättre. Men det är inte helt klart ännu. Det är Trafikverket som upphandlat och bär ansvar för det systemet, säger han.
Försteningarna i somras berodde på att man inte hade tillräckligt med fordon på banan.
– Dessutom var hastigheterna på en del av banan nedsatta och då tog det ju längre tid vid varje körning, säger Christer Berglund.