Rebecca Lundh: "Man förväntas vara på ett visst sätt"

Rebecca Lundh jobbar som fotograf i Kiruna.
Rebecca Lundh jobbar som fotograf i Kiruna.

Hon är bröllopsfotografen som ser hela Sverige som sin arbetsplats, men det är Kiruna och vinterbröllop som är hennes nisch.

Nyheter 2 september 2021 08:00

I det här avsnittet av podden Snacka om affärer berättar Rebecca Lundh öppenhjärtligt om hur det är att vara entreprenör i Kiruna, om prestationsångest och att vara personlig i sitt företagande och på sociala medier. 
Hon började med fotoblogg som fjortonåring och hade inga tankar på att fotografera människor när hon började. Idag är det hon som dokumenterar en av de största dagarna i sina kunders liv, i sitt jobb som bröllopsfotograf. Rebecca Lundh driver en stor del av sitt företagande genom att vara aktiv på sociala medier och har valt att visa alla delar av sitt liv där. 
– Man förväntas vara på ett visst sätt men för mig är det viktigt att visa hela Rebecca. Det är så mycket filter och jag tror det är viktigt med en motpol. Jag mår dålig i perioder och har ångest och det är jag öppen med. 
Hur tror du det kan påverka ditt företag? 

– Ja, kanske det finns kunder som vänder i dörren på grund av det. Men för mig är det viktigt att visa att det går att ha ångest och må dåligt men ändå sköta sitt jobb. Men de allra flesta tycker det är bra och säger att det hjälper dem och att mitt konto är äkta.  

Hur är det att vara företagare inom din bransch i Kiruna och Norrbotten? 
– Ja du, först fick jag ju övertala Kirunaborna att man ens ska fotograferas och varför det är viktigt, haha. Det har skett en stor utveckling inom bröllopsbranschen, att fler prioriterar att ha med en fotograf under sin stora dag. Men i Kiruna var det inte jätteenkelt att ta betalt. Att lägga stora summor på skotrar, stugor och slalomutrustning var enkelt men inte att betala en fotograf. Men det har blivit mycket bättre och det finns en helt annan förståelse idag, berättar Rebecca Lundh. 

I avsnittet berättar också Almi Nords rådgivare Fredrik Landström om tre faktorer när ditt företag genomgår förändringar. 

Podden finns där ni hittar poddar, bland annat här. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa