Överklagar grova barnvåldtäkter

Den 32-årige mannen dömdes till tio års fängelse för ett flertal fall av grov våldtäkt mot barn. Nu överklagar mannen tingsrättens dom till hovrätten.

Advokat Mattias Jaldeby överklagar tingsrättend dom till hovrätten

Advokat Mattias Jaldeby överklagar tingsrättend dom till hovrätten

Foto: Jens Ökvist

Nyheter2019-10-07 18:21

Det har gått två veckor sedan den 32-årige mannen fick sig dom av Luleå tingsrätt.

32-åringen dömdes för ett stort antal grova våldtäkter mot tre barn. Tingsrätten skriver i domen att det handlar om mycket små barn, varav det yngsta barnet var nyfött när det första övergreppet ägde rum.

Eftersom det handlar om ett flertal tillfällen, 20 stycken, anser domstolen att det samlade brottsvärdet bedöms vara tio års fängelse. Det finns inte, enligt tingsrätten, några omständigheter som bör beaktas vid en straffmätning.

Förutom fängelse dömdes han att betala drygt en miljon i skadestånd till de tre offren. Det är barnens låga ålder som har gjort att tingsrätten höjer skadeståndsbeloppet högre än praxis.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning där det framgår att han inte begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning, varför det inte finns förutsättningar för tingsrätten att döma honom till vård. Flera av våldtäkterna har skett i mannens bostad.

Nu har 32-åringen, genom sin försvarare, advokat Mattias Jaldeby beslutat sig för att överklaga tingsrättens dom till hovrätten.

– Vi vill att hovrätten ska ändra rubriceringen i en del av våldtäktsåtalet till sexuellt övergrepp. Om hovrätten delar våran bedömning betyder det lindrigare påföljd, säger advokaten.

Mannen fälldes även för grovt barnpornografibrott. Polisen gjorde husrannsakan i mannens bostad den 18 mars i år och hittade 554 bilder och 72 filmer. Totalt har filmerna en speltid på cirka fyra timmar och tio minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!