Olika småkryp förstör sommaren

Inte nog med att coronaviruset sprids i dessa tider. Nu angriper även häggspinnmalens larver häggar i Luleå.

Luleå 30 juni 2020 16:30

Det ska tydligen vara små krypdjur som förstör vår sommar i år. Är det inte coronavirus, så är det de pyttesmå häggspinnmallarverna. Odjuren har angripit flera häggar i Luleå på Varvet och där i närheten.

Men Ann-Kristin Isaksson på Hushållningssällskapet i Öjebyn har ännu inte hört om några större angrepp.

– I förra veckan var det visserligen en som ringde om att en hägg hade börjat vissna. Men detta är första gången jag hör om häggspinnmal i Luleå i år.

Tyvärr har hon inga tips eller råd att ge vad gäller krypen.

– Om man ser angreppen tidigt kan man försöka att spola vatten på larverna. Men häggar är ofta ganska höga och det är svårt att nå upp i topparna.

– Annars är det nog bara att försöka genomlida angreppen. Häggen tar sig igen.

 

Men det ser inte riktigt ut så när det gäller de angripna häggarna. Träden är inbäddade i grått nät som de små larverna hänger i. Många häggägare under åren ger upp och tar bort sina träd. Det gjorde till exempel Anders Asplund på Bergnäset.

– När larverna kom krypande när vi satt och åt på ena sidan av huset och häggen fanns på den andra sidan, då bestämde vi oss för att ta ner den.

 

För några år sedan kom ett stort angrepp på Björkskatan i Luleå. När larverna kom in i folks skafferier genom ventilerna, togs också dessa häggar bort.

I regel kommer angreppen tre år i rad och sedan blir det lugnt ett tag. Larverna lever enbart av häggblad. När de kalätit en buske eller ett träd måste de hitta en ny hägg. Av larverna blir vita fjärilar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marianne Westin

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Luleå

Isdjurens skapare Hans Englund avliden

Fotboll

IFK Luleå förhandlar – vill förlänga med succélånet

Luleå

Med munskydd från Luleå airport i coronatider

Fotboll

Skrällde mot topplaget: "Visar hjärta och krigar"

Luleå

Ny räddningsbåt ska ge ökad sjösäkerhet

Visa fler