Nu är flygplatserna fossilfria: ”Vill vara föredömen”

Swedavias tio flygplatser i landet är nu fossilfria – i länet handlar det om Kiruna och Luleå. ”Vi vill vara föredömen”, säger Ann-Christin Viklund, flygplatschef i Luleå.

Ann-Christin Viklund är chef på Luleå Airport som har varit fossilfri sedan 2018. "Man måste göra det här för att ta klivet. Vi vill vara föredömen och visa att det går", säger hon.

Ann-Christin Viklund är chef på Luleå Airport som har varit fossilfri sedan 2018. "Man måste göra det här för att ta klivet. Vi vill vara föredömen och visa att det går", säger hon.

Foto: Norran

Nyheter2021-03-26 19:50

Den sista pusselbiten föll på plats i december. Då bytte Kiruna flygplats ut sin bensindrivna snöskoter mot en bandvagn som går på fossilfritt bränsle. Därmed var flygplatsen fossilfri.

– Det har varit en kamp ändå in i mål, men vi har lyckats och det är vi väldigt stolta över, säger Andreas Fredriksson som är flygplatschef i Kiruna.

2010 satte Swedavia upp målet att alla bolagets flygplatser skulle vara fossilfria senast 2020 och på fredagen meddelade man att målet är nått.

– Jag jobbade inte då, men på den tiden tyckte de själva att det var ett tufft mål, säger Fredriksson.

Vad har varit det svåraste med omställningen?

– Det är att se till att inte utsätta verksamheten för flygsäkerhetspåverkande detaljer. Att se till att vi fortfarande har en produktion som fungerar flygsäkert.

Luleå flygplats blev fossilfri redan 2018 och det var bara Ronneby i Blekinge som hann före.

– Här är skillnaden mellan oss och Kiruna. Här är det F21 som driver flygplatsens rullbana. Vi har inte samma fordonsflotta som Kiruna har. Vi har en fordonsflotta som hanterar planen. Det är F21 som snöröjer här, säger Ann-Christin Viklund, flygplatschef i Luleå.

Viklund säger att reservkraften, som tidigare var dieseldriven, var den svåraste omställningen. I Luleå bidrog även en annorlunda ny teknik.

– Vi har grön fjärrvärme för att värma upp flygplanen. Det var ett projekt som gjorde vi tillsammans med Luleå Energi bland andra. Det var ett företag i Umeå som tog fram en ny teknik som var väldigt spännande, säger Viklund.

Båda flygplatscheferna säger att en fossilfri anläggning är lite dyrare, men att omställningsarbetet har varit spännande.

– Det här är framtiden. Vi måste alla vara mer hållbara i företagen och som privatpersoner. Men satsar man inte på den här vägen så kan man inte gå vidare och titta runt omkring sig. Hur ska flygbranschen bli mer hållbar och fossilfri? Vi måste göra vårt eget jobb först, säger Viklund.

Nästa utmaning för den svenska flygbranschen är bränsleomställningen, men nu är en del av markjobbet gjort.

– Swedavia är på det sättet världsledande som flygplatshållare. Det finns inte många flygplatser i världen som har nått så långt. I och med att Swedavia har tio flygplatser som är konverterade är det en ganska stor bedrift. Vi ligger i fronten i världen på att våra fossilfria, säger Fredriksson.

Flygets miljömål

Den svenska flygbranschen har satt upp tre viktiga miljömål:

1) 2025 ska fem procent av bränslet i inrikesflyget vara förnybart.  

2) Inrikesflyget ska vara fossilfritt 2030.

3) 2045 ska allt svenskt flyg vara fossilfritt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!