Mordmisstänkt alltjämt häktad och efterlyst

Den 31-årige mannen som misstänks för ett mord i Malmberget 2015 ska fortfarande vara häktad i sin frånvaro. Det beslutade hovrätten sent på onsdagen.

Det är på kammaråklagare Anna Väpplings inrådan som den 31-årige mannen ska häktas.

Det är på kammaråklagare Anna Väpplings inrådan som den 31-årige mannen ska häktas.

Foto: Jens Ökvist

Nyheter2019-10-03 13:08

I veckan lämnade försvarsadvokat Magnus Müchler in en överklagan till hovrätten där han yrkade att hans kliet, den mordmisstänkte 31-åringen ska släppas på fri fot. 31-åringen är häktad i sin frånvaro sedan den 12 september misstänk för att ha dödat en man i Malmberget i juli 2015.

Polisens utredare har nu, efter drygt fyra år, hittat nya bevis som pekar på att den 31-årige mannen har med dödandet att göra.

Advokaten har varit i kontakt med 31-åringen och fått en fullmakt att överklaga häktningsbeslutet och under onsdagen hölls en häktningsförhandling i hovrätten för övre Norrland i Umeå.

Sent på onsdagen kom beskedet från hovrätten. I beslutet står det kortfattat att hovrätten avslår överklagandet. Beslutet får överklagas utan någon tidsgräns.

Häktningsgrunderna som åklagaren anser vara nödvändiga är att det finns risk att mannen avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff. Det finns också risk, enligt åklagaren, att den misstänkte på fri fot undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen. Det är inte heller lindrigare straff än två års fängelse för det brott som han misstänks för.

Kammaråklagare Anna Väppling säger att utredningen fortsätter och det är viktigt att den efterlyste mannen nu grips. Advokat Müchler mottog hovrättens besked med besvikelse.

– Det är klart, jag ville ju ha ett annan besked från hovrätten. Nu ska jag fundera på om jag ska överklaga hovrättens beslut, säger advokaten.

31-åringens försvarare, advokat Magnus Müchler.
31-åringens försvarare, advokat Magnus Müchler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!