Minigolfanläggning byggs vid havsbadet utanför Råneå

Havsbadet utanför Kängsön i Råneå är finare än på många år. Nu är det också klart att tio nya minigolfbanor ska byggas.

Råneå brottarklubb har varit med och gjort stranområdet på Nordanborg utanför Kängsöns småbåtshamn mer trivsamt.

Råneå brottarklubb har varit med och gjort stranområdet på Nordanborg utanför Kängsöns småbåtshamn mer trivsamt.

Foto: Joakim Nordlund

Kängsön2020-09-27 09:00

Havsbadet utanför Råneå har under många år varit en sorglig syn. Slyn har tillåtits breda ut sig och den en gång som omtyckta badplatsen hade till sist, av förklarliga skäl, inte många besökare. I fjol engagerade sig Råneå brottarklubb med ledaren och profilen Tomas Karlsson i spetsen. 
Efter det har det hänt saker. 
– Vi började med en insamling och den blev ju succéartad. Många bybor bidrog och vi fick in cirka 40 000 kronor som sedan bidrog till att vi kunde köpa in sånt som behövdes och också skapa en del aktiviteter, berättar Tomas Karlsson.
Nu har de tagit dit en båt som kan lånas ut, utan kostnad. Sedan är det utsatt en badbrygga. I dag har strandområdet barnanpassats ytterligare med två lekställningar och en lekstuga. Utöver det finns där nu också två grillplatser. 
 

Allt det här handlar till stor del om ideellt arbete där drivande personer har gått från ord till handling. 
– Det är så roligt att göra det här eftersom det är så många som uppskattar det. När det har varit fina dagar har det varit fullt på parkeringen, berättar Karlsson. 
Under sommaren har dessutom två personer arbetat med att röja sly. 
– De har gjort ett jättejobb. Nu kan man se havet vart man än är, fortsätter han. 
Nu är det också klart att tio företag går in och sponsrar bygget av en ny minigolfanläggning. Den kommer att ligga där tennisbanan ligger i dag och arbetet inleds till våren. 
– Det har ju varit en minigolfbana här tidigare och många äldre berättar ju om hur det var här en gång när man kunde åka ner hit och handla glass eller hamburgare och sedan spela tennis eller minigolf, berättar han. 
 

Nu planerar de att söka medel från bland annat Allmänna arvsfonden. 
– Vi vill fortsätta att göra det här området ännu finare. Nu har vi fått en bra start och någonting att bygga vidare på, säger han. 
Det finns i dag också en befintlig byggnad och tanken är att göra en allmän bastu. 
– Det ska åtminstone vara en dag i veckan där vi eldar bastun. Den som vill ska kunna åka hit. Så att det blir en byabastu, berättar han. 
 

Parallellt med det ska Råneå brottarklubb fortsätta att driva sommarkafé i båtklubbens stuga. 
– Vi har också börjat fixa till husvagnsplatserna där vi har röjt och ställt i ordning. Vi har pratat med många nya campinggäster som kommer hit för första gången och som tycker att det här är ett helt underbart ställe att vara på. 

Muhammed Malsagov är inte sen att inleda lite lek. Ungdomsledaren Mikael Eriksson som själv har fem egna barn tar det lugnt innan det är dags för ännu ett träningspass i klubbens träningslokal.
Muhammed Malsagov är inte sen att inleda lite lek. Ungdomsledaren Mikael Eriksson som själv har fem egna barn tar det lugnt innan det är dags för ännu ett träningspass i klubbens träningslokal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!