22 oktober fick SPF:s café i Råneå besök av Annika Eliasson från Pedagogiska hörselvården. Hon berättade att ca 1,5 miljoner människor i Sverige har hörselproblem av olika slag. Det handlar om allmän nedsättning, tinnitus, ljudöverkänslighet, dövhet, dövblind m.m.
Annika visade olika modeller på hörapparater samt skötsel och rengöring av dem. På ett mycket pedagogiskt sätt gick hon även igenom örats uppbyggnad med ytter – och inneröra.
Tecken på nedsatt hörsel kan vara att man har svårt att lokalisera ljud, svårt att uppfatta och tolka ljud. Annika säger: ” Att man hör med öronen och lyssnar med hjärnan”.
Viktigt att tänka på är att ha bra ljudabsorbenter i alla lokaler och bra belysning – då ser man mimiken bättre. En fast hörslinga, golv eller taklist, är ett bra hjälpmedel, i lägenhet kan kuddslinga vara det bästa alternativet (man sitter på kudden) , samt trådlösa slingor. Vid inköp av ny telefon bör man välja en med inbyggd T-slinga.
På frågan om tinnitus svarade Annika att det är ett område det forskas mycket på nu och att man erbjuder samtal enskilt eller i grupp på en till tre dagar för att få goda råd i lindring av detta.
Pedagogiska hörselvården finns till för att svara på alla frågor angående vår hörsel. Det du behöver göra är att ordna en remiss från din hälsocentral som skickar den till vidare till hörcentralen. Gratis skrivtolk finns att tillgå vid behov.
SPF Råneå tackar Annika för att hon på ett pedagogiskt sätt berättad om hörseln – ett av våra fem viktiga sinnen.