Marjattas sång - föreställning om förlossningar

Barnafödandet står i fokus i musikföreställningen "Marjattas sång - förlossningar nu och då i Sápmi och Norrbottens finnbygder".

Sångerskan och folkmusikern Mirja Palo har skapat en musikföreställning med barnafödandet i fokus - berättelser som bland annat hämtat inspiration från det finska nationaleposet Kalevala.

Sångerskan och folkmusikern Mirja Palo har skapat en musikföreställning med barnafödandet i fokus - berättelser som bland annat hämtat inspiration från det finska nationaleposet Kalevala.

Foto: Pressbild

Kultur2021-03-25 06:00

– Jag fick idén när jag väntade mitt andra barn, säger Mirja Palo, sångerska och folkmusiker.

Fyra kvinnor, från olika tidsepoker, ges en röst i deras berättelser om före, under och efter förlossningen. Berättelser där gammal folktro blandas med nutida oro för långa resor till förlossningsavdelningar.

Namnet på föreställningen är hämtad från en berättelse ur det finska nationaleposet Kalevala. En sång om flickan Marjatta som blir havande med ett barn när hon äter lingon och blir förvisad av sin familj. Förskjuten söker hon sin tillflykt till skogen och når slutligen ett stall - en magisk plats fylld av frustande hästar - där hon föder sitt barn.

– Närmast en folkloristisk tolkning av Jesus tillblivelse och födelse, säger Mirja Palo.

De berättelser Mirja Palo gestaltar i denna musikföreställning bygger på historiskt material, intervjuer och böcker. Bland annat har hon hittat inspiration i Lilian Ryds bok "Kvinnor i väglöst land".

– Historierna kommer från Norrbottens olika kulturer –  det samiska, tornedalska och finska –  där jag varvar monologer med musikinslag. Marjatta återkommer som en röd tråd genom föreställningen där traditionell folkmusik varvas med inslag av jojk och nyskrivna låtar. 

"Marjattas sång – förlossningar nu och då i Sápmi och Norrbottens finnbygder" har urpremiär den 25 mars på Vårfrudagen eller Márjjábeaivi som den heter i Sápmi”, som tillika är Jungfru Maria bebådelsedag och den dag kalvarna vänder sig i magen på vajorna och tackorna.

– Egentligen skulle premiären varit i november, men sköts upp på grund av pandemin. Jag tyckte just Vårfrudagen var ett symboliskt bra val för en föreställning som lyfter fram mycket tyst kvinnokunskap, men nu har vi väldigt hög smittspridning i Jokkmokk så det blir en liten coronaanpassad urpremiär. Tanken är dock att turnera i länet till hösten, om pandemin lagt sig, säger Mirja Palo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!