Därför väljer Töyrä (S) att inte utmana Öberg (S)

Socialdemokraternas toppkandidater inför nästa års val till regionfullmäktige är båda från Luleå – samtidigt som partivänner i Malmfälten hoppades att nuvarande riksdagsledamot Emilia Töyrä, Kiruna, skulle utmana. Men så blir det inte. "Jag har två barn hemma", säger hon.

"Mötesformerna i politiken är förlegade och borde förändras. Varför ska det alltid vara politiker i, säg, Kiruna eller Arjeplog som ska resa till Luleå och inte tvärtom?", säger riksdagsledamot Emilia Töyrä (S) som nu siktar på regionpolitiken.

"Mötesformerna i politiken är förlegade och borde förändras. Varför ska det alltid vara politiker i, säg, Kiruna eller Arjeplog som ska resa till Luleå och inte tvärtom?", säger riksdagsledamot Emilia Töyrä (S) som nu siktar på regionpolitiken.

Foto: Gunnar Westergren

Kiruna2021-11-10 16:55

S i Kiruna gjorde ett uselt val 2018, inte minst i regionvalet där partiet stannade på 11 procent – jämfört med de närmare 70 procent som röstade på Sjukvårdspartiet. 

Nederlaget ska ses mot bakgrund av alla uppslitande BB-strider, förlorade akutkirurgi och nedmontering av Kiruna sjukhus som skedde när S styrde i regionfullmäktige mandatperioderna dessförinnan.

Inför 2022 års val hoppades därför många S-sympatisörer i Kiruna och övriga Malmfälten att avgående riksdagsledamot Emilia Töyrä, 36 skulle utmana nuvarande oppositionsråd Anders Öberg (S), med sin bas i Luleå.

Men inför lördagens valkonferens för S i Norrbotten är det åter Anders Öberg som är partiets toppkandidat i valet till regionfullmäktige – med Camilla Friberg, Luleå, som kandidat nummer 2.

Emilia Töyrä har nämligen tackat nej till att nomineras som partiets andra toppkandidat.

– Det skulle inte ha varit möjligt att bo kvar i Kiruna och stå som nummer två på listan, då alla möten och allt jobb utgår från Luleå. 

Bakgrunden till beslutet är detsamma som när Töyrä valde att inte kandidera till riksdagen igen – nämligen familjesituationen. 

– Jag har två små barn hemma och det skulle vara omöjligt att vara borta hemifrån måndag till fredag, med fortsatta interna partiuppdrag på helgerna. 

Samtidigt tycker Emilia Töyrä att just arbetsvillkoren för regionpolitiker i länet måste förändras, så att både hon och andra mitt i familjeliv och livspussel får möjligheten att i framtiden ta sig an uppdrag som helarvoderat regionråd.

– Arbetssätten och mötesformerna i politiken är förlegade och borde förändras. Varför ska det alltid vara politiker i, säg, Kiruna eller Arjeplog som ska resa till Luleå och inte tvärtom? säger Töyrä som samtidigt är medveten om att ökade resekostnader för politikerna skulle sticka i ögonen på väljarna.

I övrigt ser hon fram emot att få förnya Socialdemokraternas regionpolitik, med fokus inte minst på kvinnohälsan.

– Politiken måste leverera mer jämlik vård i hela länet. När det gäller Kiruna specifikt vet jag att många barnmorskor vill komma hit och jobba, det gäller bara att behålla dem. 

– Norrbotten behöver fler gynekologer och urologer också och även eftervården vid förlossningar behöver bli bättre. I dag finns bara en fysioterapeut inriktad på kvinnohälsa i hela länet, trots att så många kvinnor har problem efter förlossningar.

Däremot ser hon inte det som realistiskt att Kiruna återfår ett BB. Emilia Töyrä baserar det på egna erfarenheter från sina två förlossningar vid BB i Gällivare.

– Det andra barnet kom nu i mars och när vi anlände till Gällivare var det första förlossningen för dem på en vecka. Först var det också tal om att barnet behövde vändas – och personalen tyckte att det var så häftigt för att det hade de aldrig gjort tidigare... Just detta att inte få öva mer för att det är så få förlossningar, är inte bra, säger Töyrä.

Hur tycker du att Anders Öberg har skött rollen som oppositionsråd för S i regionfullmäktige?

– Han har synts mycket mer i tidningarna än regionrådet Kenneth Backgård (SJVP). Att behöva boxas med en osynlig motståndare är tufft. Samtidigt tror jag att man både i rollen som region- och oppositionsråd måste kunna prata mer om just kvinnosjukvård och annat konkret, snarare än en massa facktermer som inte alla väljare är så tända på.

– Hela S-regiongruppen har också, tycker jag, velat ta för mycket ansvar för regionens stålbad och ”budgetupprensning” i stället för att gå i opposition, trots att man inte styr längre, vilket kan upplevas som otydligt för väljarna. Det är säkert svårt att vara i opposition när man tidigare hade styrt så länge.

Hur ser du på att det blir två Luleånamn i topp på listan till regionfullmäktige?

– Inte så bra, egentligen. Alla inom S i länet hade nog föredragit att en av de två toppkandidaterna inte är från Fyrkanten men nu blev det så. Dessutom är det viktigt att ha varannan kvinna på listan, vilket är en bra ordning, säger Emila Töyrä.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!