Kommunal låter inte corona stoppa traditionen

S-politikern Anna-Karin Nylund kommer som Kommunals nya ordförande i Boden fira kvinnodagen med arbetsplatsbesök. "Vi bryter inte en 28-årig tradition utan kör coronasäkert med visir, munskydd och handsprit".

Anna-Karin Nylund, nyvald ordförande för Kommunal i Boden brinner för att träffa folk och värva nya medlemmar. "Det är svårt under pandemin, men vi kommer natten mot kvinnodagen göra våra traditionsenliga arbetsplatsbesök inom omsorgen. Denna gång med visir, munskydd och handsprit".

Anna-Karin Nylund, nyvald ordförande för Kommunal i Boden brinner för att träffa folk och värva nya medlemmar. "Det är svårt under pandemin, men vi kommer natten mot kvinnodagen göra våra traditionsenliga arbetsplatsbesök inom omsorgen. Denna gång med visir, munskydd och handsprit".

Foto: Lena Leffler

Boden2021-03-08 05:30

I mars förra året lovade s-politikern som själv satt i Kommunals valberedning att värva en ny ordförande efter avhoppade Björn Lundström.  Men ingen lät sig nomineras så Anna- Karin fick ställa upp själv för att hjälpa Kommunals 2200 medlemmar i Boden. I år är hon desto gladare för att ha blivit vald till ny ordförande till februari 2023, alltså över riksdagsvalet.

– Jag kände att jag hade mer att ge så det känns kul och inspirerande. Det känns viktigt att öka det fackliga engagemanget för Kommunals medlemmar måste bli fler, säger Anna-Karin Nylund.

Med 274 nya medlemmar förra året är Kommunal Boden ändå bäst i länet. Lite draghjälp fick man dock av den pågående pandemin och avtalsrörelsen.

– Pandemin gjorde att många blev varslade från sina arbetsplatser och är man inte med i a-kassan får man ingen ersättning. Om det hade lagts varsel i avtalsrörelsen så hade de som inte varit medlemmar i Kommunal även blivit utan ersättning. Så visst kan det ha varit bidragande orsaker till medlemsökningen men jag hoppas även att man inser nyttan med en fackförening. 

Den 8 mars varje år uppmärksammar Kommunal Internationella Kvinnodagen.

– Vi gör det genom att peka på ojämställda villkor för Kommunals medlemmar, när det gäller lön, pension, arbetsmiljö eller övriga villkor inom arbetet eller i samhället i stort.

Anna-Karin nämner också att Kommunals medlemmar ska ha en lön som går att leva på, samt ha arbetsvillkor som gör det möjligt att jobba ett helt arbetsliv. 

– En trygg och fungerande sjukförsäkring samt en pension som man kan leva på är fundamentala delar i ett välfärdssamhälle. I Boden jobbar vi fortfarande med frågan om heltid som norm. Givetvis måste vi även lyfta att det är 100 år sedan kvinnor fick allmän rösträtt, säger Nylund.

Pandemin kan stoppa mycket men inte en 28-årig tradition när det finns visir, munskydd och handssprit.

– Kommunal kommer att genomföra arbetsplatsbesök på natten mot 8 mars och besöka Björknäsgården, Svedjebacka, Edestrand och Älvstrand. Det har vi gjort alla år tillsammans med S-Kvinnor.

Anna- Karin har bara missat ett år. 1994 kunde hon inte vara med, men hade giltig frånvaro. 

– Då föddes min dotter Maria som fyller 27 år på kvinnodagen. Det passade bra med en mamma som är både fackligt och politiskt engagerad.

Hon satt ett år som Kommunals ordförande i Boden för ingen annan ville. Nu är Anna-Karin Nylund glad över att få sitta i två år till. " Jag fick en förfrågan och blev  vald. Jag tackade ja för jag kände det fanns mer att ge".
Hon satt ett år som Kommunals ordförande i Boden för ingen annan ville. Nu är Anna-Karin Nylund glad över att få sitta i två år till. " Jag fick en förfrågan och blev vald. Jag tackade ja för jag kände det fanns mer att ge".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!