Karin Sjöö Åkeblom: "Människan är det jag brinner för"

Karin Sjöö Åkeblom, som blir Trombs nya vd efter årsskiftet, gästar det senaste avsnittet av podden Snacka om affärer.
Karin Sjöö Åkeblom, som blir Trombs nya vd efter årsskiftet, gästar det senaste avsnittet av podden Snacka om affärer.

Planen var inte alls att bli ingenjör, men viljan att hitta kreativa lösningar på saker tog henne in på den banan. Nu är Karin Sjöö Åkeblom högaktuell som Trombs nya vd – och dessutom som gäst i det senaste avsnittet av podden Snacka om affärer.

Nyheter 11 november 2021 08:00

Karin Sjöö Åkeblom klev in på Tromb i våras som business area manager. Nu bara några månader senare står det klart att hon efter årsskiftet tar över vd-rollen.

– Det är en stor ära att få det här uppdraget. Det är ett bolag som jag verkligen känner för med hjärtat, jag kan stå för alla värderingarna. Det är superspännande teknik och en superhet bransch. Att få jobba med det tillsammans med människor som är jättekompetenta, drivna och roliga, det är en stor ära att få leda bolaget in i framtiden, berättar hon i podden Snacka om affärer.

Vad tänkte du när du fick frågan?

– Jag tänkte oj, wow! Vad spännande och vad mycket möjligheter! Det kändes pirrigt på många olika sätt.

Karin Sjöö Åkeblom har sin bakgrund inom teknisk design och har bland annat varit produktchef på Plannja, försäljnings- och marknadschef på Norrbottensteatern och nu senast chef på Sigma Industry i Norrbotten.

– Jag sa på högstadiet att ingenjör ska jag aldrig bli. Men så blev det. Det handlar mycket om att jag alltid varit lite av en uppfinnare, vill hitta kreativa lösningar på saker. Förstå form och funktionalitet, att kombinera de båda perspektiven med fokus på användarnytta.

Ser du någon röd tråd genom din karriär, vad har fört dig till den plats du är på idag?

– Jag har alltid haft utveckling, både av människor, produkter och tjänster. Och på något sätt alltid haft människan i fokus, vad kan vi förbättra och utveckla. Sen har jag varit på forskningsavdelningar, marknadsavdelningar, och försökt hitta var jag har min plats och var jag tillför mest. Den röda tråden är hela tiden människan i fokus.

Vilka frågor brinner du mest för?

– Jag brinner för så mycket! Jag tycker det är jättekul med ny teknik, hitta nya lösningar, men det jag brinner för är ju människan. Människan i fokus, användare eller slutkund. Att använda metoder, processer och teknik för att skapa nya lösningar, det tycker jag är jättekul och något vi arbetar strukturerat med på Tromb. Sen är bland det roligaste jag vet att bidra till andra människors utveckling i det egna bolaget eller hos kunderna. Att coacha eller säga något så att det går upp ett ljus, en kommer vidare eller känner att en fått en positiv energi, kan göra sitt jobb bättre eller utvecklas. Det ger en kick tillbaka.

 

I Snacka om affärer berättar Karin Sjöö Åkeblom också om läget i den heta techbranschen, om digitalisering och AI, och om hennes bakgrund som elitidrottare. Podden finns där poddar finns, bland annat här: https://open.spotify.com/show/0eoT8DwjXxnPU819QMevGj

 

Snacka om affärer görs i samarbete med Almi Nord, och i det senaste avsnittet ger rådgivare Nicklas Stenberg sina bästa tips till dig som tillträder en vd-roll.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa