Båthusen blev fritidshus – sommarparadis utan bygglov

I det exklusiva skärgårdsläget i Kängsö hamn har ägare till ett antal sjöbodar skapat sitt eget sommarparadis. Förråden fungerar i dag som fritidshus, något som bryter mot strandskyddet. "Ägarna borde föreläggas om utrivning", säger rättsexperten Giedre Jirvell.

Flera av sjöbodarna används snarare som sommarboende. De har braskaminer, kök och hygienutrymmen, för att nämna några exempel. På bilden syns flera skorstenar.

Flera av sjöbodarna används snarare som sommarboende. De har braskaminer, kök och hygienutrymmen, för att nämna några exempel. På bilden syns flera skorstenar.

Foto: Per Lundström

Luleå2021-01-27 05:00

1998 byggdes 15 sjöbodar som placerades alldeles intill hamnen i Kängsön utanför Råneå. Men bodarna används inte till båtförvaring. Flera av dem är i stället inredda för övernattning, med kök, hygienutrymmen, braskaminer och indraget vatten. Förändringarna har gjorts utan ansökningar om nya bygglov och i strid med gällande strandskydd. 

De 15 sjöbodarna som står alldeles intill kajkanten vid hamnen i Kängsön levererades oinredda av Lindströms bygg, uppger en av firmans ägare, Anders Öquist. Råneå båtklubb, som äger marken, ansökte om bygglov och strandskyddsdispenser. Dessa beviljades, då sjöbodar ansågs vara ett inslag som passar väl in i en båthamn. Sjöbodarna såldes till privatpersoner för omkring 75 000 kronor, enligt Anders Öquist. 

undefined
Under skärgårdssäsongen används flera av sjöbodarna flitigt.

Giedre Jirvell är miljöjurist med en bakgrund bland annat i Mark- och miljödomstolen. Hon har nu senast inkommit med synpunkter till den statliga strandskyddutredningen, som nyligen överlämnat sitt betänkande till regeringen. Enligt advokaten är det tydligt i både lagstiftning och rättspraxis hur en sjöbod ska vara utformad och vad den får användas till. 

– Den får inte vara inredd med kök, sängar, duschutrymme, braskamin eller förses med indraget vatten och avlopp. Det här är ett klassiskt utrivningsärende, säger hon.

undefined
Advokat Giedre Jirvell anser att de till fritidshus omvandlade sjöbodarna i Kängsön ska rivas ut och återställas till sitt ursprungliga användningsområde.

I fallet med sjöbodarna intill kajkanten i Kängsö hamn har inga nya bygglov eller strandskyddsdispenser sökts för de förändringar som har gjorts. Flera av ägarna har själva uppgett till kommunen att de vistas och/eller övernattar i sina sjöbodar mellan 20 och 60 dygn per år. Att braskaminer skulle behövas i förrådsutrymmen köper Giedre Jirvell inte.

– Det verkar som om de har installerats för att människor ska kunna uppehålla sig i bodarna otillåtet, säger hon. 

Advokaten konstaterar att det saknas skäl för ändrad användning av de aktuella sjöbodarna och finner det uppenbart att åtgärderna strider mot strandskyddets syften.

– Redan på denna grund kan förändringarna inte tillåtas. Miljö- och byggnadsnämnden i Luleå kommun bör förelägga ägarna om utrivning av den olovligen installerade inredningen. Vid ansökan om dispens i efterhand, bör nämnden, utifrån befintligt underlag, besluta om nekad dispens till ändrad användning av byggnaderna. Övernattning och boende i sjöbodar får inte förekomma, om sjöboden inte tillkommit före 1975, då det generella strandskyddet infördes. Sjöboden måste också ha använts som fritidshus före detta år, säger Giedre Jirvell. 

undefined
Flera av sjöbodarna har indraget vatten, något kommunen fick kännedom om efter en anonym anmälan.

Altaner, trädäck, plank eller uppställning av sittmöbler utomhus som inger ett privatiserande intryck, är inte tillåtet kring sjöbodar. 

– Det strider mot strandskyddets syften. En förrådsbyggnad har ingen hemfridszon, till skillnad från en byggnad som används som fritidshus, säger hon. 

 Vad har kommunen för möjlighet att agera om det visar sig att fritidshusen har tillkommit otillåtet?

– En olovlig åtgärd utförd i ett strandskyddat område blir preskriberad enligt plan- och bygglagen efter tio år från uppförandet om inget preskriptionsavbrott inträtt. Men den blir aldrig preskriberad enligt miljöbalken. Miljöförvaltningen/-nämnden bör vidta ordentlig tillsyn av sjöbodarna samt förelägga ägarna om utrivning av den olovligen installerade inredningen. Föreläggandet kan förenas med vite.

Jurist med tunga uppdrag

Miljöjuristen Giedre Jirvell har sin bakgrund inom Miljödepartementet, Socialdepartementet och Mark- och miljödomstolen, för att nämna några exempel. Hon har även varit verksam inom Havs- och vattenmyndigheten och medverkat i utredningar på uppdrag av regeringen. Hon har även medverkat i utarbetandet av plan- och bygglagen från 2011. Sedan 2014 är Giedre Jirvell grundare och ägare av Adovkatfirman Mark- & Miljörättsbyrån.

Karta: Kängsön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!