Johan "Jossi" Lindblom: "Det var ett så galet projekt"

Niehku betyder dröm på nordsamiska, och det var just en dröm som förverkligades när Niehku Mountain Villa i Riksgränsen skapades. I podden Snacka om affärer berättar medgrundaren Johan ”Jossi” Lindblom om hur det egentligen gick till när en ruin av ett gammalt lokstall förvandlades till ett prisbelönt boutiquehotell.

Nyheter 16 september 2021 08:00

Det började med att han och skidkompisen Clas Darvik åkte skidor i Riksgränsen. Från liftsystemet skymtar den gamla lokstallsruinen och Clas Darvik, som utvecklar fastigheter, frågade nyfiket: ”Vad är det där för någonting?”.

– Vi drog det här på middagen och berättade hela storyn med malmbanan, gruvorna i Kiruna, vad det betytt för regionen men även för Sverige. Det är en ganska stor historisk kraft i allt det där. Där någon gång på middagen, efter kanske lite för mycket vin, så föddes den här idén: Vi borde bygga en egen lodge i ruinen, säger Johan Lindblom och fortsätter:

– Alla känner väl igen sådana diskussioner lite för sent på kvällen när fantasin skenar och man kommer på massa bra idéer, som brukar vara bortglömda dagen efter. Det brukar inte bli så mycket mer av det. Men den här gången blev det faktiskt det.

Ett egentligen omöjligt uppdrag med så många hinder, berättar Johan Lindblom. Ruinen är ett k-märkt fornminne som ligger på gränsen mellan två samebyar, och bara frågan om muren tog över ett år att reda ut.

– Varje gång vi tänkte att nu är det stopp, så hittade vi ändå en lösning. Så tillslut stod vi där en dag och insåg det här projektet som inte skulle bli av, nu går det faktiskt att genomföra, nu är det oss det hänger på. Det händer kanske ett antal gånger i livet att man kommer till något sådant, att man måste bara göra det, det finns ingen annan väg att gå. Så då bestämde vi oss.

Tanken var att skapa en plats dit han själv hade velat åka till på semester. En plats där det inte bara handlar om ute- eller inneaktivitet, utan en slags helhet.

– Vi har försökt tänka igenom varje liten pusselbit. Det börjar ju egentligen första gången man tar kontakt med oss eller ser oss i någon tidning, där börjar hela upplevelsen, säger Johan Lindblom och fortsätter:

– Sedan börjar nästa del av upplevelsen när man kommer till hotellet, in i byggnaden, som ska vara en avslappnad, harmonisk miljö att vara i. Och framför allt värdskapet, hur man blir bemött och omhändertagen. Alla gillar att bli sedda, ingen gillar att stå vid en receptionsdisk och vänta på att personalen ska prata klart med varandra, eller att det inte är någon där. Det ska vara en så friktionsfri semester som möjligt.

 

I mars 2018 invigdes Niehku Mountain Villa, detta drömprojekt om 14 rum precis intill norska gränsen, och i podden berättar Johan Lindblom hur det är att beröra människor som aldrig har sett fjällen förut.

– Varje helg får vi ganska stora reaktioner, det verkligen tar tag i folk. De hade svårt att föreställa sig att de skulle vara så fint, att vi har det här i Sverige så nära inpå, och många missar det ett helt liv.

Det blir också ett samtal om uppväxten i Vittangi, om pirr i magen, om att bli pappa – och om vad egentligen lyx är. 

– Den ultimata lyxen är när man känner att man inte vill vara någon annanstans. Lyx för mig är inte marmor och guldkranar, utan lyxen för mig är att få komma hem och någon ser mig, frågar om jag vill ha den där cappuccinon på samma sätt som dagen innan, för att den där människan bryr sig om mig. Lyx är att komma in på ett rum där det är harmoni i färger, sättet det är inrett, en känsla av lugn och ro. Att få en naturupplevelse där jag känner att wow, jag står här och får uppleva det här tillsammans med kanske tre andra, det finns ingen annan runt omkring utan det är vi tre som får vara med om det här. Sånt tycker jag är lyx mer än materiella dyra prylar som hänger på väggen, säger Johan Lindblom.

 

Podden Snacka om affärer görs i samarbete med Almi nord, och i det här avsnittet tipsar rådgivaren Claudia Esberg om vad man bör tänka på om man funderar på att ta ett lån.

 

Avsnittet finns där poddar finns, bland annat här: https://open.spotify.com/episode/7IYxEMEUi1VGPE59KqTjqT

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa