LiehittĂ€jĂ€ ligger tvĂ„ mil söder om ĂvertorneĂ„ vid sjön LiehittejĂ€jĂ€rvi. Den kanske Ă€r mest kĂ€nd för att agera sceneri till första sĂ€songen av SVT:s program Bastubaletten. Men Ă€r Ă€ven unik pĂ„ grund av sin företagartĂ€thet. Hela 7 företag finns i byn med 14 invĂ„nare.
Makarna Pia och Henry Huuva driver tillsammans bÄde restaurang Utblick pÄ Luppioberget och Huuva Hideaway, med övernattningsmöjligheter och restaurang i liten skala, i byn.
â Vi satsar mycket pĂ„ att erbjuda det lokala pĂ„ ett sĂ€tt som lyfter fram naturen pĂ„ ett hĂ€nsynsfullt sĂ€tt, berĂ€ttar Pia Huuva.
De fiskar i sjön, plockar bÀr och annat Àtbart i skogen och tar för sig av vad naturen har att erbjuda.
â Det gör att vĂ„r meny förĂ€ndras över sĂ€songerna, sĂ€ger Pia Huuva och hĂ€ller upp ett glas saft gjort av bland annat rödklöver, rallarros och Ă€lgört och serverar till blĂ„bĂ€rspannkaka.
Pia och Henry vill bÄda att den samiska historien och traditionen ska synliggöras för besökarna de tar emot.
Utöver restaurang Utsikt och Huuva Hideaway driver Henry Huuva ett snickeri, Mestersnickerier.
Hur hinner ni med tre tidskrÀvande jobb?
â Vill man kunna bo sĂ„ hĂ€r i en liten by fĂ„r man vara pĂ„hittig och företa sig saker, sĂ€ger han.
I ett annat hus i byn Äterfinns ytterligare tvÄ företagsamma bybor. Per Huuva som Àr Pia Huuvas kusin Àr författare och har ett charkuteri. Hans sambo Yvonne Nyström driver Sveriges enda laktos- och glutenfria bageri norr om Sundsvall.
Yvonne Nyström jobbade i 35 Är som förskolepedagog, fram tills att hon för fem Är sedan öppnade bageriet.
â Det hade legat som en dröm i bakhuvudet under alla Ă„r och eftersom jag sjĂ€lv inte tĂ„l gluten var det sĂ„ roligt att börja baka glutenfria produkter som inte gĂ„r att fĂ„ tag pĂ„ hĂ€r annars. Mazariner till exempel.
Men det Àr inte bara glutenintoleranta som utgör hennes kundkrets.
â Jag bakar tunnbröd pĂ„ nĂ€sslor, björk och gran och eftersom det Ă€r ganska unikt lockar det en bred grupp.
Hon tycker inte att det Àr nÄgot problem att driva företag i en liten by. Hon Äker runt pÄ mÀssor och marknader i Norrbotten och sÀljer sina produkter dÀr.
I ett annat hus i byn bor Philip Stoltz. Han kommer frÄn Tyskland men flyttade till Sverige för en tid sedan. I hans företag föder han bland annat upp jakthundar av rasen Weimaraner. Den senaste kullen föddes i januari i Är. I övrigt jobbar han med jakt- och fisketurism, inte minst för tysktalande turister.