Vikariebrist och svagt elevstöd plågar Luleås lärare

Skolan begärde vikarier vid över 50 tillfällen – men fick bara gehör var femte gång. Samtidigt brister stödet till utåtagerande elever med särskilda behov, med stora risker för psykisk ohälsa hos personalen. Nu riktar Arbetsmiljöverket omfattande kritik mot förvaltningen.

Arbetsmiljön i Luleås skolor får kritik, både vad gäller lärarnas arbetsbelastning och elevernas mående. Arbetsmiljöverket kräver nu åtgärder.

Arbetsmiljön i Luleås skolor får kritik, både vad gäller lärarnas arbetsbelastning och elevernas mående. Arbetsmiljöverket kräver nu åtgärder.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Luleå2022-01-05 19:00

Arbetsmiljöverket gjorde en fördjupad tillsyn hos fyra grundskolor åren 2020-2021 och inspektionerna avslöjade stora brister. 

Till att börja med konstateras att det systematiska arbetsmiljöarbetet inte fungerar, med rutiner som inte efterlevs och uppföljningar som uteblir.

Kritik riktas även mot att tekniska fel, konstaterade i skyddsrondsprotokoll, inte åtgärdas. Exempelvis nämns att Sunderbyskolan har otillräcklig belysning i korridorer och ”bubblor” i golvmattorna som försvårar lokalarbetarnas arbete – välkända problem sedan flera år men aldrig åtgärdade. 

Men de mest graverande punkterna i Arbetsmiljöverkets kritik är följande:

1. Skriande vikariebrist slår hårt mot personalen

En av de inspekterade skolorna begärde vikarier vid 51 tillfällen under perioden – men fick bara vikarier nio gånger. 

Konsekvensen generellt, menar Arbetsmiljöverket, blir ökad arbetsbelastning, stora psykiska påfrestningar och stress för lärarna.

Arbetsmiljöverket kräver nu att barn- och utbildningsförvaltningen vidtar åtgärder för att undvika risken för ohälsa. 

Exempelvis föreslås en ökad grundbemanning men också att vissa av lärarnas arbetsuppgifter helt enkelt tas bort. 

2. Otillräckligt stöd till elever med särskilda behov

Arbetet för lärarna beskrivs på vissa skolor vara förenat med hög arbetsbelastning och psykiska påfrestningar då det saknas stöd till barn med neuropsykiatriska problematik och utåtagerande beteenden. 

Arbetsmiljön i klassrummen beskrivs som ohållbar med högljudda, oroliga elever och återkommande konflikter. Pedagogerna avbryts i sitt arbete, känner frustration, medan övriga elever blir störda och utsätts för psykisk belastning även de. 

Trots detta tillsätts inga stödresurser, exempelvis elevassistenter, visar Arbetsmiljöverkets inspektioner. 

Nu krävs barn- och utbildningsförvaltningen på svar om att skärpta rutiner och riskbedömningar i de klasser där pedagoger har påtalat att stödet till elever med särskilda behov är otillräckligt.

Elevantalet i klasserna kan behöva ses över och det ska även kartläggas hur mycket ensamarbete lärarna drabbas av.

Förvaltningens svar med åtgärdsplaner ska ha inkommit till Arbetsmiljöverket senast den 15 mars 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!