Barn- och utbildningsnämnden beslutade på onsdagen att upphäva ett beslut från 2006, med motiveringen att avståndsgränserna i beslutet inte är korrekta. Beslutet innebär att drygt 100 gymnasieelever blir av med sina busskort från och med höstterminen, eftersom de inte har sex kilometer till skolan.
Beslutet innebär en besparing på närmare 300 000 kronor om året.
När förvaltningen har granskat konsekvenserna av beslutet från 2006 har det visat sig att elever som bor på Björkskatan har gynnats och fått busskort, medan elever som bor på Hertsön har missgynnats och inte fått busskort trots att de har längre skolväg. I båda fallen rör det sig om elever som har kortare skolväg än sex kilometer.
– Jag tycker att det är viktigt med likvärdighet, att det ska bli rättvist. Det är klart att det ska råda samma avståndsgränser för eleverna, så att samma regler gäller för alla elever, säger Emma Engelmark (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.
Barn- och utbildningsnämnden beslutade också att från och med höstterminen 2022 införa krav på obligatorisk ansökan om skolskjuts för alla skolbarn. Beslutet motiveras med att en del barn inte har behov av skolskjuts, men de får ändå ett busskort av kommunen.
Förvaltningen planerar att köpa in ett system som automatiskt ska granska ansökningarna om busskort, elever som har rätt till betald skolskjuts kommer att få det. Avståndsgränserna varierar med barnens ålder.