Gröhn: Vi har tittat på hur Luleå löst jävsproblemet

Kommunalrådet Johan Grönh(C),även ordförande i miljö- och byggnämnden erkänner att jävsfrågan är befogad i nya samhällsbyggnadsförvaltningen. " Vi har dock tittat på hur Luleå kommun hanterat saken och känner oss trygga med samma lösning", säger Gröhn.

Johan Gröhn(C), är kommunalråd och även ordförande i Bodens miljö- och byggnämnd. " Jag känner till personalens synpunkter och det är därför som vi vill lösa frågan", säger Gröhn.

Johan Gröhn(C), är kommunalråd och även ordförande i Bodens miljö- och byggnämnd. " Jag känner till personalens synpunkter och det är därför som vi vill lösa frågan", säger Gröhn.

Foto: Lena Leffler

Boden2020-06-06 09:53

Tekniska förvaltningen liksom miljö- och bygg finns numera under samma förvaltning. Trots kritik och jävsoro från de anställda under remissförfarandet. Personalen var oroliga att att man skulle se mellan fingrarna med tillsyn för verksamheter som tillhörde samma förvaltning.

Är det rätt att känna oro?

– Jag kan säga att oron är befogad. Den nya organisationen innebär att driftsverksamhet och den tillsynsverksamhet som bedrivs ligger i samma budget.  Samtidigt är det väldigt viktigt att verksamheten som bedrivs inom miljö- och byggnämnden med tillsyn har kommunmedborgarnas och företagens förtroende. Så att vi behandlar alla lika, säger Johan Gröhn.

Huvudskälet till omorganisationen är den besparing som måste göras. Skulle man göra en myndighetsförvaltning av miljö- och byggnämndens verksamhet så måste förvaltningschefen ha en stab runt sig för att kalla sig en förvaltning, enligt miljö- och byggnadsnämndens ordförande.

– Då skapar man en kostnad istället. Därför har vi tittat på olika lösningar för att undvika eventulla jävssituationer och fastnat för hur Luleå kommun hanterat det här frågan i nutid. Där har miljö- och byggnämnden egen personal och tillsyn samt att avdelningschefen inte är anställd av samhällsbyggnadschefen utan av vice kommunchefen. 

Enligt Johan Gröhn kan då miljö- och byggnämnden delegera arbetsmiljöansvaret till avdelningschefen som kan hantera personalen inom miljö- och byggnämnden. 

– Det har man bra rutiner och erfarenheter från Luleå kommun. Samme chef kan också ingå i samhällsbyggnadsförvaltningens ledningsgrupp. Många gånger när man då gör saker inom tekniska så kommer den här chefen att kunna förhindra dem innan det blivit fel, säger han.

 Finns den avdelningschefen i dagsläget eller måste kommunchefen anställa en ny chef?

– Det finns chefer i dag som jobbar för att vara sammanhållande för alla bygginspektörer, miljö- och livsmedelsinspektörer. Jag vet att några i personalen haft synpunkter under remissrundan och är väl införstådd med vad de tycker. Därför är det här en viktig lösning så vi får till det för inspektörerna.  De är ju erkänt duktiga och noggranna i sitt arbete, säger Johan Gröhn (C), kommunalråd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!