Det blev mycket Astrid Lindgren när Lenita Ericson talade vid den gula paviljongen i Luleå centrum.
– Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.
Med detta citat startade Ericson sitt tal om FN´s barnkonvention – den konvention som lägger grunden för barns rättigheter. Bland annat täcker den alla under 18 års rätt att uttrycka sig, rätt till trygghet, utbildning och fritid. Under onsdagen firas konventionens 30:årsdag. Snart är det även dags för denna att bli en del av Sveriges lagstiftning – alla 54 artiklar kommer från och med den första januari bli lag.
– Våra barn och unga har rättigheter medan vi vuxna har skyldigheter, menar Ericson.
Stor vikt läggs på att unga ska kunna göra sig hörda och ha någon att vända sig till. Någon som arbetar med detta är Veronica Blomberg från Bufff, Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse.
– Vi vill uppmärksamma alla barns rätt att synas och höras, säger hon.
Blomberg menar att lagstiftningen kommer synliggöra dessa rättigheter på ett helt annat sätt än innan. Det kommer också innebära nya skyldigheter för samhället och vuxna.
– Vi kommer få mycket att göra.
Solveig Eriksson vet hur tufft det kan vara att arbeta med utsatta barn och unga. Hon är ordförande för Rädda Barnen i Luleå och är den som får ta micken efter Lenita Ericsons tal.
– Det kräver uthållighet att jobba för barnens rättigheter, säger hon och fortsätter:
– Det går inte på en kafferast.
Trots att barnkonventionen nu har existerat i 30 år är det inte många barn och unga som känner till den. Veronica Blomberg berättar hur hon har varit på flera skolor där kunskapen inte finns.
– Tyvärr är inte barnen medvetna, säger hon.
Bufff ska under 2020 tillsammans med Luleå stadsteater resa genom 14 av länets kommuner och sprida informationen på skolorna.
Närvarande är även Johan Lundin från Föräldrasupporten. Han tror att dessa rättigheter kan ha en positiv inverkan på barn och ungas utveckling i framtiden.
– De får träna på att vara med i beslutfattande och ta eget ansvar, menar han.
Förrutom Rädda barnen, Bufff och Föräldrasupporten deltog Tjejjouren, Norrbottens idrottsförbund och SISU idrottsutbildarna.
– När vi ringer in tolvslaget vet vi att vi ringer in barnkonventionen, säger Lenita Ericson.