I våras tog barn- och utbildningsnämnden beslutet att stänga Jämtögårdens förskola, trots högljudda protester från boende i byn.
Men redan nu kan en ljusning skönjas i horisonten. I veckan ansökte nämligen Vitådalens intressegrupp om att få starta en fristående förskola.
Intressegruppen har arbetat intensivt med den 70-sidiga ansökan, som kommunens handläggare och därefter nämnden har att ta ställning till.
– Det är mycket dokument – brandskydd och säkerhet, livsmedelshantering med mera. Vi har presenterat vår pedagogiska idé och har en stabil ekonomisk kalkyl, så detta känns riktigt bra, säger Anna Karlsson, ordförande i den ekonomiska förening som blir huvudman för friförskolan.
En intresseundersökning har genomförts bland småbarnsfamiljerna i upptagningsområdet.
– Intresset är jättestort. Vi kommer kunna ha en full barngrupp, omkring 20 stycken. Vi har även sökt för pedagogisk omsorg, fritidsverksamhet för sex-tolvåringar.
Ansökan har stor uppbackning från övriga boende i Jämtötrakten.
– Otroligt starkt stöd. Inte bara från föräldrar, utan även äldre i byn vill bidra, kratta gården med mera. Vi är mycket för att hjälpas åt i Jämtön, säger Anna Karlsson.
Hur ser den ekonomiska kalkylen ut?
– Vi budgeterar för 19 barn i förskolan, tio inom pedagogisk omsorg. Det ger en barnpeng från kommunen på cirka tre miljoner kronor.
Kommunen tömde förskolan på inventarier så sent som i juli, så diverse investeringsbehov finns gällande möbler med mera.
– På sikt behöver vi se över värmeförsörjningen, få på plats något mer miljövänligt och energisnålt, men förskolan är i gott skick i övrigt.
Totalt kommer förskolan, med fritids, kräva fyra pedagoger, därutöver en köks- och en städansvarig.
– En chef och administration tillkommer. Vi har många som har kontaktat oss och som är intresserade av att jobba i Jämtön, både de som arbetade här tidigare och andra. Vi har även flera som vill stå på vikarielistorna.
Att starta friskoleverksamhet i skolnedläggningstider kan ibland vara ett sätt att utöva påtryckning på kommunen, då kostnaderna för barnpengen kan bli höga.
Men enligt Anna Karlsson finns inga sådana motiv bakom Jämtöbornas ansökan.
– Det finns säkert de som ansöker om friskolor som skrämseltaktik, men sånt genomskådar kommunen. I vårt fall kommer de se att detta är på riktigt. En väldigt seriös ansökan.
Jämtögården, där friförskolan ska inrymmas, hyrs i dag av byns Folkets hus-förening, som har inlett förhandlingar om att få köpa loss lokalen av kommunen.
– Lokalen används ju inte bara till förskoleverksamheten, utan även av PRO, av jaktlagen och Jaik, idrottsföreningen i byn. Vi har pubkvällar, bröllops- och dopfester med mera, säger Anna Karlsson.
Hon är hoppfull gällande kommunens försäljning.
– Vi hoppas av hela våra hjärtan att de inte bara ser prislappen som det viktigaste, utan att Jämtögården hamnar i rätta händer.
Beslut om friförskoleverksamheten i Jämtön ska fattas i barn- och utbildningsnämnden i slutet av november.
Inom kort kommer Vitådalens intressegrupp även undersöka intresse för öppnande av en friskola (F-6 samt fritids) i Vitå, med planerad start hösten 2021.