Förskolan kan återuppstå i Jämtön

Jämtögårdens förskola kan återuppstå redan nästa år – som friförskola. Ansökan skickades in till kommunen i veckan. "Ett otroligt starkt stöd i byn", säger Jämtöbon Anna Karlsson.

Jämtöborna kan få tillbaka sin nedlagda förskola. På bilden: John Enström, Martin Ahlström med dotter Tagna, Anna Karlsson samt Johns dotter Elmina.

Jämtöborna kan få tillbaka sin nedlagda förskola. På bilden: John Enström, Martin Ahlström med dotter Tagna, Anna Karlsson samt Johns dotter Elmina.

Foto: Privat

Nyheter2019-09-26 19:14

I våras tog barn- och utbildningsnämnden beslutet att stänga Jämtögårdens förskola,  trots högljudda protester från boende i byn

Men redan nu kan en ljusning skönjas i horisonten. I veckan ansökte nämligen Vitådalens intressegrupp om att få starta en fristående förskola.

Intressegruppen har arbetat intensivt med den 70-sidiga ansökan, som kommunens handläggare och därefter nämnden har att ta ställning till. 

– Det är mycket dokument – brandskydd och säkerhet, livsmedelshantering med mera. Vi har presenterat vår pedagogiska idé och har en stabil ekonomisk kalkyl, så detta känns riktigt bra, säger Anna Karlsson, ordförande i den ekonomiska förening som blir huvudman för friförskolan.

En intresseundersökning har genomförts bland småbarnsfamiljerna i upptagningsområdet.  

– Intresset är jättestort. Vi kommer kunna ha en full barngrupp, omkring 20 stycken. Vi har även sökt för pedagogisk omsorg, fritidsverksamhet för sex-tolvåringar.

Ansökan har stor uppbackning från övriga boende i Jämtötrakten.

– Otroligt starkt stöd. Inte bara från föräldrar, utan även äldre i byn vill bidra, kratta gården med mera. Vi är mycket för att hjälpas åt i Jämtön, säger Anna Karlsson.

Hur ser den ekonomiska kalkylen ut?

– Vi budgeterar för 19 barn i förskolan, tio inom pedagogisk omsorg. Det ger en barnpeng från kommunen på cirka tre miljoner kronor. 

Kommunen tömde förskolan på inventarier så sent som i juli, så diverse investeringsbehov finns gällande möbler med mera.  

– På sikt behöver vi se över värmeförsörjningen, få på plats något mer miljövänligt och energisnålt, men förskolan är i gott skick i övrigt. 

Totalt kommer förskolan, med fritids, kräva fyra pedagoger, därutöver en köks- och en städansvarig.  

– En chef och administration tillkommer. Vi har många som har kontaktat oss och som är intresserade av att jobba i Jämtön, både de som arbetade här tidigare och andra. Vi har även flera som vill stå på vikarielistorna.  

Att starta friskoleverksamhet i skolnedläggningstider kan ibland vara ett sätt att utöva påtryckning på kommunen, då kostnaderna för barnpengen kan bli höga.  

Men enligt Anna Karlsson finns inga sådana motiv bakom Jämtöbornas ansökan.

– Det finns säkert de som ansöker om friskolor som skrämseltaktik, men sånt genomskådar kommunen. I vårt fall kommer de se att detta är på riktigt. En väldigt seriös ansökan. 

Jämtögården, där friförskolan ska inrymmas, hyrs i dag av byns Folkets hus-förening, som har inlett förhandlingar om att få köpa loss lokalen av kommunen. 

– Lokalen används ju inte bara till förskoleverksamheten, utan även av PRO, av jaktlagen och Jaik, idrottsföreningen i byn. Vi har pubkvällar, bröllops- och dopfester med mera, säger Anna Karlsson.

Hon är hoppfull gällande kommunens försäljning.

– Vi hoppas av hela våra hjärtan att de inte bara ser prislappen som det viktigaste, utan att Jämtögården hamnar i rätta händer. 

Beslut om friförskoleverksamheten i Jämtön ska fattas i barn- och utbildningsnämnden i slutet av november.  

Inom kort kommer Vitådalens intressegrupp även undersöka intresse för öppnande av en friskola (F-6 samt fritids) i Vitå, med planerad start hösten 2021.

"Intresset är jättestort. Vi kommer kunna ha en full barngrupp, omkring 20 stycken. Vi har även sökt för pedagogisk omsorg, fritidsverksamhet för sex-tolvåringar", säger Anna Karlsson, ordförande i den ekonomiska föreningen som blir huvudman för friförskolan.
"Intresset är jättestort. Vi kommer kunna ha en full barngrupp, omkring 20 stycken. Vi har även sökt för pedagogisk omsorg, fritidsverksamhet för sex-tolvåringar", säger Anna Karlsson, ordförande i den ekonomiska föreningen som blir huvudman för friförskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!