Färre utryckningar för fjällräddningen 2019

Trots att turismen ökar i Norrbotten blir utryckningarna för polisens fjällräddning färre. "Det är vi glada för", säger polisinspektören Fredrik Groth.

Polisens fjällräddning i Norrbotten genomförde 130 räddningsinsatser i fjällmiljö 2019.

Polisens fjällräddning i Norrbotten genomförde 130 räddningsinsatser i fjällmiljö 2019.

Foto: Geir Olsen/NTB/ TT

Nyheter2020-02-13 16:10

Polisens fjällräddning i Norrbotten genomförde 130 räddningsinsatser i fjällmiljö 2019. Totalt berördes 156 personer, det visar statistik från polisen. Det är en liten minskning jämfört med 2018 då siffran låg på 143 fjällräddningar.

– Vi har ingen förklaring till minskningen. Men det vi ser är att vi har fler turister än utryckningar. Det är vi glada för, säger polisinspektör Fredrik Groth som är samordnare för fjällräddningen i Norrbotten.

Oftast handlar det inte heller om allvarliga olyckor när fjällräddningen väl måste rycka ut.

– Många skador är av lindrig art, som en stukad fot eller skadade knän. Man är inte i så dåligt skick, men när man sitter uppe på fjället behöver man hjälp för att ta sig därifrån. Sitter man på en vägkant kanske man kan lösa det själv.

Utöver insatserna i fjällmiljö fick polisens fjällräddning 9 uppdrag vid insatser av sökande efter försvunna personer i annan terräng. Samma siffra för 2018 var 24 stycken.

Men för att minska antalet fjällräddningar ytterligare berättar Fredrik Groth att det är viktigt att bland annat förbereda sig genom att kolla upp lavinprognoserna och läsa information på fjällsäkerhetsrådets hemsida.

– Kollar man de två har man bra förutsättningar. Meddela även färdplan till anhöriga och hur länge man förväntas vara borta. Då kanske vi kan förebygga några eftersök, säger Fredrik Groth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!