"En utomordentligt svår situation"

”Jag förstår att det är en utomordentligt svår situation för Jennie Enström. Men i och med att förvaltningsrätten har dömt i saken, är det inte vårt ärende längre”.

"Förstår att det är en utomordentligt svår situation", säger Jonathan Olin, pressekreterare på Försäkringskassan.

"Förstår att det är en utomordentligt svår situation", säger Jonathan Olin, pressekreterare på Försäkringskassan.

Foto: Jessica Gow/TT

Luleå2020-08-05 05:00

Jennie Enström har tillåtit tidningen att tala med Försäkringskassan som genom en fullmakt från Jennie fått lyfta sekretessen rörande hennes situation. Jonathan Olin är pressekreterare på Försäkringskassan och det är han som uttalar sig här ovan. 

Jennie Enström har överklagat Försäkringskassans beslut att inte ge henne sjukersättning. För en tid sedan kom det senaste beslutet från Förvaltningsrätten i Luleå. Avslag.

Pressekreteraren hänvisar till domen från förvaltningsrätten och att ärendet från Försäkringskassans sida formellt sett är avslutat.

I domen efterlyser Förvaltningsrätten mer omfattande uppgifter om varför Jennie Edström inte ska anses klara ett jobb. Hennes läkarintyg och de andra uppgifterna hon hänvisar till anses inte ha gjort det sannolikt att hon inte ens klarar att arbete till minst en fjärdedel av arbetstiden i något av de arbeten som finns på arbetsmarknaden.

Själv påpekar Jennie Enström att det inte finns någon chans att hon någonsin ska bli bättre i sin sjukdom, snarare sämre. Försäkringskassans påpekande att alla möjligheter till rehabilitering måste vara uttömda, gäller alltså i högsta grad, tycker hon.

Den stora haken för Jennie Enströms sjukersättning verkar alltså vara att de sjukintyg och andra handlingar hon anfört är alltför knapphändiga för att det ska framgå att hon inte klarar att ens 25 procent av full tid. Möjligen skulle hon kunna överklaga beslutet till kammarrätten.

Hörselproblem och problem med synen är vanliga följder av Turners Syndrom.
Hörselproblem och problem med synen är vanliga följder av Turners Syndrom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!