De har hittat hem i Ängesträsk

Kalle Nurminen och Emma Isaksson flyttade ut till byn Ängesträsk för fyra år sedan. Nu har de familj och han har startat ett eget företag i byggbranschen.

Cirka ett år efter att Kalle Nurminen och Emma Isaksson hade köpt hus i Ängesträsk följde Kalles syster Kajsa Nurminen och hennes sambo Alexander Sundqvist i deras fotspår.

Cirka ett år efter att Kalle Nurminen och Emma Isaksson hade köpt hus i Ängesträsk följde Kalles syster Kajsa Nurminen och hennes sambo Alexander Sundqvist i deras fotspår.

Foto: Joakim Nordlund

Luleå2021-03-07 09:40

För drygt fyra år sedan bestämde sig Kalle Nurminen och Emma Isaksson att de ville bosätta sig i Ängesträsk cirka sex mil norr om Luleå. De lämnade staden för ett liv på landet. 
Från början var tanken att hitta något som de skulle kunna använda som sommarstuga. 
– Vi bodde ju i en lägenhet men jag började nästan att klättra på väggarna. Här finns det alltid någonting att göra, säger Kalle Nurminen.
Då fick de ryktesvägen höra att gården som de nu sitter i kanske skulle komma att bli till salu. 
– Jag har ju som suktat efter det här huset sedan tidigare. När jag har paddlat på sjön nedanför har jag alltid tyckt att det har varit fint så jag gick helt enkelt dit och pratade med han som ägde det, berättar han. 
Han vill gärna sälja till det unga paret men prislappen blev högre än förväntat. Då bestämde de sig för att lämna lägenheten i Luleå och istället bosätta sig i Ängesträsk på heltid. Det har nu ett nytt fräscht och toppmodernt badrum och parallellt med det har de bland annat lagt ner en hel del jobb på själva tomten. De har till exempel huggit ut en hel del träd så nu man se sjön från både kök och badrum. I fastigheten ingår också 21 hektar skog och med köpet ingick också en skogstraktor. 
– När vi kom hit såg man inte sjön. Jag tror att jag och pappa räknade till 200 träd bara mellan huset och vattnet, säger han. 
Samtidigt som de båda sitter vid köksbordet jollrar och småpratar deras snart nio månader gamla dotter på bebisars vis. Med tänder på väg passar hon på att klia sig genom att bita lite i en av köksstolarna samtidigt som hennes föräldrar pratar. 
– Hon tuggar på allt nu, säger hennes mamma och ser på lilla Mimmi. 
Sedan fortsätter hon: 
– Det är klart att nu när man är mammaledig hade det ju varit skoj om det hade funnits fler småbarnsföräldrar i närheten. 
Emma Isaksson är, när hon inte är mammaledig, butiksansvarig på Gunnarsbyns lanthandel, ett jobb som hon trivs bra med. 
– I samma veva som vi flyttade hit sökte de någon så det var ju helt perfekt. Jag pendlade in till Luleå under ett litet tag men jag gillade det inte alls, säger hon. 
Genom skogen kan man från det unga parets köksfönster skymta taket där Kalles syster Kajsa Nurminen har flyttat tillsammans med sin sambo Alexander Sundqvist. Han kommer ursprungligen från Gävle och blev helt tagen när han hälsade på för första gången. 
– Det känns ju jätteskoj att de också valde Ängesträsk. Vi umgås ju en hel del, säger Emma. 
Kajsa Nurminen och Alexander Sundqvist var 20 år när de för fyra år sedan satsade på att köpa hus i samma by som Kalle och Emma. 
– För mig var det inte självklart att flytta hit. Däremot hade jag velat ha en stuga men Alex var väldigt sugen på att bo här, säger hon.
– Jag har alltid velat bo i norra Sverige. Och gärna i en by. Det här tycker jag är perfekt, säger han. 
Och Kajsa Nurminen studerar nu till sjuksköterska och arbetar parallellt en del som undersköterska på sjukhuset i Sunderbyn. Sambon kör timmerbil åt Engströms åkeri i Valvträsk. 
Kalle Nurminen har arbetat som snickare åt ett par större byggföretag. Nu har han startat ett eget företag i byggbranschen, Bygghantverkaren i norr. Han har precis slutfört ett jobb i Lassbyn och nästa dag ska han åka in till Råneå där han ska vara under två veckor.
– En stor fördel är ju att jag slipper att pendla in till Luleå, säger han.

Kajsa Nurminen och Alexander Sundqvist träffades när de gjorde värnplikten på A9 i Boden och ingen av dem hade bott hemifrån när de blev husägare.
Kajsa Nurminen och Alexander Sundqvist träffades när de gjorde värnplikten på A9 i Boden och ingen av dem hade bott hemifrån när de blev husägare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!