Bygglovschefen om vad som gäller i skärgården

Det är bara några av öarna i Luleå skärgård som är stadsplanebelagda. Däribland alltså Småskär som fick sin plan 1975–1976.

Luleå kommun 13 juli 2020 05:00

Christer Andersson är bygglovschef på Luleå kommun. Här och i artikeln intill svarar han på tidningens frågor:

I detaljplanen för Småskär som är daterad nov 1975 fastslås att det inte får byggas större än 30 kvadratmeter med ett 15 kvadratmeters uthus. Får stugägaren bygga och rusta inom den gamla stugan om exteriören behålls? Jag har hört att det finns de som menar att bygglov inte krävs då. 

– Alla befintliga stugor får rustas inom ramen för vad som räknas för renovering, men om väggar, bärande delar i väggar, golv eller tak påverkas eller ersätts kommer slutprodukten att betraktas som nybyggnation. Ägaren får tillexempel byta golvbeläggning.

Hur ofta får ni på byggnadsnämnden neka bygglov för att planerna för stugorna är alltför vidlyftiga eller för att ombyggnationer är alltför omfattande? 

– Det händer men i de flesta fall drar sökanden tillbaka sin ansökan för att spara på kostnaderna innan nämnden fullföljer prövningen med ett avslag.

Det finns stugägare som kommit överens med grannarna och sedan bygger utan bygglov? Hur ofta förekommer det? Har någon stugägare fått riva en redan byggd stuga? 

– Det förekommer att folk bygger utan lov och nämnden har en hel del tillsynsärenden som systematiskt genomarbetas. Tillsynsprocessen leder till att någon eller några byggen varje år får rivas.

– Byggsanktionsavgifter, viten och bygglovskostnader kan kosta från några tusenlappar upp till hundratusentals kronor, därtill kan rivningskostnader tillkomma.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marianne Westin

Ämnen du kan följa
Byggplaner
Luleå

Träffparken – först ut i Luleås nyaste stadsdel – Kronandalen

Luleå

Byråkratin stoppar bygge på skärgårdsön

Läs mer!
Luleå

Räddningschefen: "Vi får se var det smärtar minst"

Luleå

Petersen lämnar Luleå efter 40 år: "Det har varit väldigt fina år"

Ishockey

Storspelande Lassinantti räddade hem första trean

Luleå

Vanvårdade häst – döms för djurplågeri

Fastighetsaffärer

112 kvadratmeter stort hus i Gällivare sålt för 4 300 000 kronor

Visa fler