Polistillslag mot piratförsäljning av Fällknivens kniv

Nyligen skedde ett polistillslag i Polen av piratförsäljning av Fällknivens knivar. Det var ägaren Peter Hjortbergers egen spion som tipsade polisen. "Det är en ständig jakt efter piratkopior som kostar jättemycket pengar", säger han.

Anders Hjortberg , har drivit Fällkniven under massor med år. " Det känns förjäkligt med alla piratkopior som vi för en ständig kamp mot. Men så är det säkert för många fler företag också".

Anders Hjortberg , har drivit Fällkniven under massor med år. " Det känns förjäkligt med alla piratkopior som vi för en ständig kamp mot. Men så är det säkert för många fler företag också".

Foto: Lena Leffler

Boden2020-12-04 05:00

Svensk Jakt skriver om tillslaget som skedde den 21 oktober mot en militärbutik i södra Polen. Tillslaget gällde piratkopierade knivar av märket Fällkniven som affären hade till försäljning. Bodenföretaget är ett av många knivmärken som utsätts för piratkopiering. 

– Vi lägger nog ned cirka 20 000 kronor i månaden på att bevaka marknaden och våra rättigheter i jakt på piratkopior. Vi har anlitat ett speciellt företag som jobbar över hela världen och har som affärsidé att leta upp den här typen av bedrägerier. De känner ju till på vilka portaler som de här knivarna bjuds ut. I Polen var det mitt lejda företag som kontaktade polisen, säger Hjortberger.

undefined
Så här ser orginalet som Fällkniven tillverkar. Kniven är den som tillverkas mest och som råkar ut för piratkopiering.

I dag finns än ingen uppgift vilka volymer det kan röra sig om vad gäller de piratkopierade knivarna som sålts. Butiksägaren kommer att antingen dömas till böter eller fängelse och riskerar även att bli av med sina tillstånd att sälja vapen, enligt Svensk Jakt.

– I EU beräknas det importeras pirattillverkade varor för cirka 200 miljarder euro varje år.  Drygt 70 procent kommer från Kina. För min egen del handlar det nog säkerligen om en förlust på flera miljoner, säger Peter Hjortberger.

Enligt honom är det dagens verklighet som bolaget får fortsätta leva med.

– Vi betalar rätt mycket pengar för att bevaka våra rättigheter för produkterna vi tillverkar. Det är fruktansvärt och ändå kommer jag inte ens över hälften av piratkopieringen. Sedan finns det också godtrogna kunder som tror att man kan köpa en fällkniv för en hundring plus gratis frakt från Kina. Då går ju inte att köpa en kvalitetsprodukt för tio procent av utsatt pris. De marginalerna finns inte i min bransch eller i andra branscher heller.

undefined
Anders Hjortberger framför företagslokalen som ligger på före detta A 8-området i Boden.

Förutom den ekonomiska förlusten så skadas även Fällknivens varumärke.

– Jag bad LKAB:s provlabb genomföra analyser på piratkopierade knivar som varierar extremt mycket i kvalité vilket ger en kniv som kan vara direkt farlig att arbeta med. Försvaret köper i dag mycket överlevnadsknivar av oss men även vanligt folk som är ute i naturen, säger Hjortberger.

Fällknivens knivar är märkta med en speciell klisterlapp som är lätt att se för den som är välbekant med deras märke.

– Om en kund bara känner till våra produkter till namnet så är man ute på hal is när det gäller kopior.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!