Anrik resebyrå gör allt för att undvika kraschlandning

I artikelserien "I Coronans spår" undersöker vi hur viruset påverkar norrbottningars liv. I fjärde delen möter du Maine Granström, 64, som grubblar över hur ett anrikt Luleåföretag ska hitta ett sätt att överleva.

Luleå 23 maj 2020 09:00

Vd-rummet på NEX travel börjar se kalt och övergivet ut. Vid det välstädade skrivbordet står två flyttkartonger och två svarta sopsäckar.

Det är bara fem eftersläntare kvar i kontoret som ligger några meter från Storgatan. Innan veckan är över ska resebyrån ha samlat all sin personal i nya lokaler på Skutvikens industriområde.

Det är inte flytten som håller vd Maine Granström vaken om nätterna, utan kampen för att undvika en konkurs.

– De senaste månaderna har jag vaknat varje natt. Det är svårt att värja sig när de mörka tankarna kommer. NEX har alltid varit hela mitt liv. Det var inte på det här sättet som jag hade tänkt sluta.

 

För 45 år sedan började hon att arbeta på företaget som på den tiden hade tre anställda och hette Norrbottens Expressbuss. Bussbolaget trafikerade sträckan Kiruna-Stockholm två gånger i veckan.

Med åren har verksamheten vuxit samtidigt som företagsnamnet krympt. Sedan 1987 har NEX funnits i det rappade tvåvåningshuset på Timmermansgatan.

Företaget har överlevt kriser, som när ett isländskt askmoln stoppade all flygtrafik i Europa eller när de två tvillingtornen raserades i New York.

– Men jag har aldrig upplevt något liknande. Vi har känt av nedgångar, men tidigare har man alltid vetat att det kommer bara att pågå under en kortare tid. Den här gången är annorlunda, säger Maine Granström.

 

Bara för tre månader sedan såg framtiden ljus ut. Företaget hade skrivit kontrakt med två stora kunder, bland annat Luleå tekniska universitet. Affärerna innebar nyanställningar.

I dag blöder resebyrån miljonbelopp varje månad.

En verksamhet som omsatte 30-35 miljoner kronor i månaden försvann nästan över en natt, när inte bara Sverige utan land efter land valde att stänga sina gränser och införa restriktioner för bland annat resor för att skydda sig mot Coronaviruset.

– Vår omsättning har sjunkit med över 90 procent. Problemet är att vi samtidigt har kvar våra fasta kostnader för hyra, löner och licenser, förklarar ekonomichef Hans Molander.

Nu fokuseras arbetet på att minska kostnader. Fem anställda har förlorat sina jobb under våren. 

I dag har resebyrån 40 anställda. Alla är korttidspermitterade.

– Vi är i grunden ett starkt företag med en välfungerande affärsidé, men krisen äter på våra tillgångar. I dagsläget är vi inte konkursmässiga, tack vare att vi har en stark ägare i ryggen som stöttar oss, förklarar Maine Granström.

NEX travel är sedan ett par år tillbaka helägt av Alviks trafik.

 

Researrangörer har hamnat i kläm mellan sina kunder och leverantörer. Branschorganisation SRF varnar att många resebyråer kan gå i konkurs, när de tvingas återbetala sina kunder samtidigt som flygbolagen håller inne med sina återbetalningar.

I förra veckan kom ytterligare en ekonomisk smäll, när Tillväxtverket oväntat förändrade regelverket för stöd under semester. Beslutet innebär ett kraftigt ekonomisk avbräck för företag i krisbranscher.

Maine Granström tycker sig ana en ljuspunkt i horisonten. På sistone har det dykt upp tecken som tyder på att Europa kan vara på väg att öppna upp framåt sommaren.

– Jag tycker mig skönja en avmattning, men samtidigt kommer varningar för en andra våg av smitta i höst. I dag har man inte en aning om vad som kommer att hända, men jag tror att vi kommer att klara det här. Det tror jag av hela mitt hjärta.

I Coronans spår

Det här är fjärde delen i artikelserien I Coronans spår.

Den första delen (9/5) handlade om musikern Mikael Bäckman och bandet John Henry som hittar nya vägar till sin publik.

I del två (12/5) berättade församlingsdiakonen Ulrika Enström om arbetet för att motverka att viruskrisen isolerar människor i sina hem.

I den tredje delen (19/5) besöker vi radioreportern Johanna Hövenmark som i nio veckor har arbetat i sitt hem och saknar sina arbetskamrater.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Leijon

Ämnen du kan följa
I Coronans spår
Luleå

Hon söker nya vägar till människorna: "En viktig tid för oss alla"

Luleå

Radioreportern lever livet på en pinne: "Det är lite ensamt"

Piteå

Viruskrisen fick honom att starta en skola

Läs mer
Gällivare

Kraftig sättning – Malmbergsgruvan utrymd

Gällivare

Därför var hela samhället täckt av damm

Malmberget

Boende på Malmsta – "Det är ju som en krigzon"

Porjus

Utsläpp av farligt drivmedel utanför grill

Fastighetsaffärer

Fastighet i Kiruna kommun såld för 300 000 kronor

Visa fler