Var sekunder från att innebrännas

Dan Lampa, Markitta, var sekunder från att innebrännas i tisdagsnatt.

 

-  Polisen sa att jag nog har en skyddsängel, säger han.

25 november 2010 06:00
Dan Lampa, 42, har bott på övervåningen i den gamla lärarfastigheten invid Markitta skola, ägd av en kvinnlig bekant, i närmare ett år.

 

I tisdagskväll hade han haft besök och sedan gått och lagt sig. Men hade inte somnat.

 

-  Jag låg och lyssnade på Karlavagnen i radion. Klockan var nog nästan tolv på natten när jag kände hur det sved i ögonen. Min hund, Joggy, en kungspudel, började också morra. Jag hoppade ur sängen för att undersöka vad det var som fick ögonen att svida och hunden att reagera. När jag öppnade trapphusdörren bolmade det in svart rök. Det gick inte att se något, och inte att andas. Jag stängde snabbt dörren och förstod att det brann och att både jag och hunden måste ut. När jag tittade mot gavelfönstret såg jag ljuset från eldslågorna som slickade ytterfasaden, berättar han.

 

Dan Lampa förstod vilken allvarlig situation han befann sig i.

 

Fönstret enda utväg
- Jag vet att jag sa till hunden att nu måste vi ut snabbt. Märkligt nog fick jag inte panik utan var totalt koncentrerad. Ner gick det inte att gå och det var fasta treglasrutor i fönstren. Jag förstod att jag måste hoppa ut och tänkte antingen kastar jag motorsågen eller tv:n genom fönstret. Men när jag tog tag i motorsågen brände jag fingrarna. Handtaget var glödhett och gick inte att hålla i. Då tog jag 42-tummaren och kastade den genom fönstret och jag tror hela bordet följde med, säger han.

 

Långhopp
Han berättar hur han slog en hink vatten över hunden och virade in den i en presenning, själv tog han på sig en skoteroverall och en tjock vintermössa och ställde sig under duschen med hunden i några sekunder och tog sedan sats genom rummet och hoppade ut genom fönstret och eldslågorna.

 

- Det är nog fem meter högt och jag flög nog ganska långt. Men det var så pass mycket snö så fallet dämpades. Men jag har ont i ena axeln i dag, säger han.

 

En patrull från Gällivarepolisen som hade befunnit sig i närområdet, hade just anlänt. Dan Lampas granne hade uppmärksammat branden och larmat Räddningstjänsten och polispatrullen hade omdirigerats.

 

-  De rusade fram och en kvinnlig polis tog tag i axeln, tittade på mig och sa "Vet du att du har en skyddsängel", berättar Dan Lampa som i onsdags ännu inte fått distans till händelsen.

 

-  Jag är fortfarande chockad, har bara kläder jag går och står i men det viktiga är att både jag och hunden överlevde, säger han och berättar också att tillfälligt boende ordnats.

 

Brandförloppet var snabbt och Räddningstjänsten och borgarbrandkåren från grannbyn Nilivaara koncentrerade sig därför på att förhindra brandspridning och redan tidigt på onsdagsmorgonen hade hela fastigheten, en träbyggnad från tidigt 1900-tal, brunnit ned. Dan Lampas snöskotrar räddades från att brinna upp av Räddningstjänsten.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!