Kranen härmed invigd

Hamnkranen i Luleå förklarades för byggnadsminne av länsstyrelsen i somras. I lördags invigdes minnesmärket.

1 november 2010 06:00
Det isiga vädret hade lockat en blygsam skara. Men dessa fick bevittna när landshövding Per-Ola Eriksson skruvade fast minnesskylten på den gamla kranen vilken nu ska minna om en gammal hamnepok.

 

Kranen räddades tack vare ett stort engagemang från privatpersoner som brevledes och via ett upprop på internet på Facebook såg till att frågan utreddes av länsstyrelsens kulturmiljöenhet under 2009.

 

Bit av historien
Förutom företrädare för länsstyrelse och kommun samt hembygdsförening och privatpersoner med flera, fanns överintendenten vid Sjöhistoriska Riksmuseet med på invigningen.

 

- Viktigt att man sparar en bit av sin historia och i Luleå har det varit ett stort engagemang. Det gjorde faktiskt att vi på museet valde Luleå som första plats att förlägga en pedagogisk turné på. Vi tycker det är värdefullt att ta oss ut i landet och nu ska vi fortsätta på den vägen efter besöket i Luleå, förklarade överintendenten. vars museum under en hel vecka har haft personal som dykt på vraket i norra hamn och även berättat och föreläst för skolbarn och andra grupper om marin arkeologi med mera.

 

En av dem som engagerat sig i räddandet av kranen, poeten Peo Rask, läste också en dikt vid invigningen och hyllade alla som kämpat för att kranen skulle få stå kvar.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!