Soldater i NBG lade ner arbetet under övning

20-talet soldater anställda i Nordic Battle Group var missnöjda med
arbetstidsavtalet.

 

De lade ner arbetet och lämnade NBG:s övning i Eksjö.

 

Nu utreds händelsen internt på I 19.

12 oktober 2010 06:00
Soldaterna tillhör en spaningspluton inom Nordic Battle Group. Plutonen sorterar under Core Batallion, en markstridsbataljon som är kärnan i NBG.

 

Delar av bataljonen övar just nu i Eksjö. Ungefär 500 personer ingår. I övningen ingår sådana som har viktiga uppgifter inom lednings- och logistikfunktioner när bataljonen ska utgångsgruppera på en plats utanför själva konflikt- eller katastrofområdet.

 

Avbröt
I onsdags avbröt spaningsplutonen sitt arbete. Soldaterna har sitt ursprung på I 19. Enligt uppgifter till Kuriren var plutonens soldater missnöjda med den ersättning som betalas ut när man får arbeta upp till 13 timmar per dygn.

 

Hänvisning gjordes av soldaterna till någon form av praxis att så långa arbetsdagar kan medges något eller några dygn, men inte under en längre tid.

 

Order
Enligt vad Kuriren erfar ska soldaterna ha sjukskrivit sig, men fått order om att återgå. När de nekade ansåg ledningen att det var frågan om ordervägran. Soldaterna ska också ha fått sparken från spaningsplutonen, men inte från NBG.

 

- Situationen är mycket ovanlig och åsikterna går isär om vad som hänt, framhåller Kjell Enquist, informationschef på Bodens garnison. Ord står mot ord.

 

Till Boden
Klart är att plutonen transporterades hem till Boden. Dit kom de fredag kväll.

 

- De ska genomgå fortsatt utbildning här under tiden som man utreder vad som inträffat, säger Kjell Enquist. Jag känner inte till eventuella sjukskrivningar eller andra detaljer. Utredningen får visa vad som hänt och möjliga konsekvenser.

 

Omöjligt
Han påpekar:

 

- Lite besvärande är att 400 personer fortsätter övningen som om inget inträffat. Medan 20 personer tycker att det är omöjligt att genomföra den.

 

Stabschefen på I 19, Jarmo Koski, leder utredningen. Han gick inte att nå under måndagen. Några fler kommentarer lämnades inte från Försvarsmakten.

 

Soldaterna har gjort värnplikten och är nu anställda direkt hos NBG 11. De anställdes från sensommaren.

 

2.100 personer ingår i Nordic Battle Group. NBG är EU:s snabbinsatsstyrka och varje halvår finns två styrkor beredda att rycka ut till platser i världen där kaos, konflikt eller naturkatastrof uppstår. Sverige ansvarar 1 januari-30 juni 2011 för den andra styrkan som vi sätter upp, NBG 11. Även Finland, Norge, Irland och Estland deltar. En lätt mekaniserade bataljon är kärnan med bistånd av understöds- och underhållsförband.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!