"Jag kommer inte att skriva på"

I dag är det dags för Sveriges officerare att skriva på för utlandstjänstgöring. Annars riskerar de att få sparken.

 

- Jag har inte fått svar på mina frågor och kommer inte att skriva på, säger piloten Jörgen Olsson från Piteå.

20 september 2010 06:00
För en och en halv vecka sedan skrev Jörgen Olsson ett öppet brev till försvarsminister Sten Tolgfors och krävde besked i flera frågor när det gäller utlandstjänstgöringen. Men något svar kom aldrig. Inte heller tycker han att Högkvarteret har gett de svar de utlovat.

 

Det han och många med honom har undrat över är vilka sociala hänsyn som tas, hur ofta det handlar om och hur långa perioder.

 

Inte fått svar
- En viss information har skett, men jag har inte fått svar på alla frågor.

 

Jörgen Olsson tycker att det känns jättetråkigt, men föga förvånande.

 

- Jag tror det beror på att de inte själva har svar.

 

Nu ser han sig nödgad att avstå från att skriva under.

 

- Jag har nyss separerat och måste sätta barnen i första hand. Om jag åker utomlands kan de inte fortsätta bo hos mig var tredje vecka som de gör i dag.

 

Om han ändå skulle skriva på avtalet och bli utkommenderad utomlands, men tacka nej, kan han bli uppsagd omgående. Låter han däremot bli att skriva på blir det en mer utdragen process och han omfattas av de trygghetssystem som finns.

 

Överkörda
Leif Edström, Officersförbundets ordförande i Luleå, står fast vid sin uppfattning om att ÖB har kört över officerarna.

 

- Vi har ingenting emot internationell tjänstgöring, men vi hade velat ha extra ersättning, frivillighet och klara och tydliga riktlinjer om vilka sociala hänsyn som kan tas. Det har vi inte fått.

 

Trots det tror han ändå att det stora flertalet har valt att skriva på.

 

De yngre skriver på
- De gamla officerarna kan låta bli för de är anställda på andra villkor och kan inte sägas upp. Men bland de yngre tror jag de flesta har skrivit på.

 

På tisdagen ska han få besked om exakt hur många som har skrivit under och på fredag ska han tillsammans med ledningen gå igenom hur uppsägningsprocessen kommer att se ut för de som väljer att avstå från utlandstjänstgöring.

 

- Det är inte kul. Men det enda vi kan göra nu är att försöka se till att de som sägs upp blir korrekt hanterade.

 

Per-Olof Stålesjö, personaldirektör i Försvarsmakten, säger att de har informerat så mycket det har gått och enligt honom går det bra att avstå från utlandstjänstgöring av familjeskäl under en period.

 

- Men är det så att du år ut och år in inte kan åka utomlands, så uppfyller du inte kraven på den internationella arbetsskyldigheten. Då kanske du ska söka ett annat jobb.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!