Politik från scenen är inte okej

Folkpartiet kräver en granskning av landstingets kulturstöd.

 

-  Vi vill se om det har funnits tveksamma användningar tidigare, säger Jens Sundström.

14 september 2010 06:00
Det är turerna kring den uppmärksammade konserten med Mikael Wiehe i Mellanström den 13 augusti som får oppositionsrådet Jens Sundström (FP) att gå ut och kräva att en "sanningskommission" ska granska vilka som fått del av landstingets kulturstöd.

 

- Vi vill ha en oberoende granskning. Vi kan inte fråga politikerna eller tjänstemännen om det har förekommit felaktigheter eller fusk tidigare, säger Jens Sundström.

 

Vem ska göra granskningen?

 

- Man kan ta in vilken konsult som helst. Naturligast vore att använda landstingets
revisorer, säger Jens Sundström.

 

"Störta regeringen"
Det var i förra veckan som
Svt:s Nordnytt avslöjade att landstinget beviljat 50.000 kronor i ekonomiskt stöd till konserten med Mikael Wiehe den 13 augusti. Från scenen deklarerade Mikael Wiehe att han avsatt det här året för att "störta regeringen".

 

I söndags kom ett pressmeddelande från landstingets kulturchef Elisabeth Lax där hon meddelade att landstinget inte har betalat ut några pengar och inte heller kommer att betala något för konserten. Anledningen är att konserten fick en helt annan karaktär och utgångspunkt än vad som beskrevs i beslutsunderlaget.

 

"Vi har klargjort detta för ABF Norr som accepterar att medel inte kommer att utbetalas" stod det vidare i pressmeddelandet.

 

Varför beviljade ni först stöd till konserten?

 

- Vi såg det som en allmän konsertupplevelse som Arjeplog och grannskapet skulle få ta del av. Det var den bedömning som vi gjorde, det gjorde Arjeplogs kommun också,
säger Elisabeth Lax.

 

Varför ändrade ni er?

 

- Det visade sig att det blev ett inslag i valrörelsen, säger Elisabeth Lax.

 

Var går gränsen för vad man får säga från scenen?

 

- Vi ska inte vara en del av en valrörelse när vi fördelar våra medel, säger Elisabeth Lax.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!